Crisi del coronavirus

La FEGP, "preocupada" pels tancaments de Saint-Gobain Glass i Bosch i reclama un Pla industrial per a Catalunya

La patronal penedesenca insta el Govern a invertir els fons europeus de recuperació en un projecte estratègic global

ACN/ Gemma Sánchez Vilanova i la Geltrú 08-09-2020 12:24 Lectures 1577
Pla curt de la presidenta de la FEGP, Neus Lloveras. Imatge del 8 de setembre del 2020. ACN

Pla curt de la presidenta de la FEGP, Neus Lloveras. Imatge del 8 de setembre del 2020. ACN

 La Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) ha admès "preocupació" davant els tancaments anunciats per Saint-Gobain Glass a l'Arboç i Bosch a Castellet i la Gornal. La patronal veu "absolutament previsible" que aquesta tardor hi haurà tancaments i acomiadaments col·lectius derivats de la crisi de la covid-19, però es mostra "sorpresa" pels casos de Saint-Gobain i Bosch. La presidenta de la FEGP, Neus Lloveras, els ha desvinculat de la pandèmia i els ha atribuït a "planificacions empresarials a llarg termini". Lloveras ho ha lamentat i ha instat la Generalitat a destinar els fons europeus de recuperació a crear un Pla industrial per a Catalunya per reimpulsar el sector.

Lloveras ha mostrat "respecte" per les decisions de les dues companyies que han anunciat recentment la seva marxa del Gran Penedès, mentre ha assegurat que a la patronal "li preocupa i no agrada" aquesta situació, tant per l'impacte econòmic com laboral. Pel que fa estrictament als llocs de treball, es preveuen 122 acomiadaments a la cristallera de l'Arboç i prop de 300 a la fàbrica de components d'automoció de Castellet.

"És un cop molt dur", ha lamentat la presidenta de la FEGP, tot recordant que el Baix Penedès és la comarca amb més atur de Catalunya, fet que s'agreujarà amb el tancament de Saint-Gobain però també s'espera que hi repercuteixi el cessament de Bosch. Tot i que aquesta última fàbrica és a l'Alt Penedès, la proximitat geogràfica amb el Baix Penedès fa preveure un agreujament de les dades de l'atur.

Davant aquest escenari, Lloveras ha garantit aquest dimarts en atenció als mitjans que la patronal penedesenca "treballarà per evitar els tancaments, si hi ha alguna possibilitat". En aquest sentit, ja ha iniciat converses amb els sindicats i té previst contactar properament amb les direccions de les dues fàbriques.

Al mateix temps, ha proposat afrontar el nou escenari empresarial com una "oportunitat" per crear un Pla industrial per a Catalunya. "S'ha de treballar bé i aprofitar els recursos que ara venen d'Europa", ha reclamat, mentre ha assegurat que la conjuntura actual és "una gran oportunitat que no es pot desaprofitar". "Si no, caurem en la més gran misèria i a Catalunya li costarà molt recuperar-se d'aquesta crisi", ha advertit.

Energia

Som o no som capaços d'organitzar-nos per produir l'energia que necessitem?

Jordi Cuyàs i Soler

El juny del 2020 vaig publicar un article optimista, en el que deia que estava convençut de que les comarques del Penedès estàvem a punt per posar-nos a produir energia, tant amb el lideratge del sector públic com des d'empreses privades del territori

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No