Crisi a la indústria

El centenar de treballadors d'Alfisa, als Monjos, comencen dilluns una vaga indefinida

El comité denuncia que la direcció 'ha abandonat la fàbrica, ha deixat de pagar als proveïdors i es nega a fer un concurs de creditors voluntari per beneficiar-se dels ajuts dels ERTOs'

Redacció Santa Margarida i dels Monjos 09-09-2020 20:53 Lectures 9102
El centenar de treballadors d'Alfisa, als Monjos, comencen dilluns una vaga indefinida. Alfisa

El centenar de treballadors d'Alfisa, als Monjos, comencen dilluns una vaga indefinida. Alfisa

Els treballadors d'Alfisa, empresa dedicada a la fabricació de peces per a l'automòbil a Santa Margarida i els Monjos, comencen dilluns una vaga indefinida després de mesos d'incerteses i impagaments de les nòmines. Els 95 treballadors han decidit mobilitzar-se per intentar desencallar la situació de la fàbrica, que consideren que seria "totalment viable" com a proveïdora oficial de Renault amb una bona gestió per part de la direcció. Després de diverses denúncies a la Inspecció de Treball, la plantilla de la fàbrica aniran a la vaga i sumen el seu conflicte laboral al d'altres indústries del Penedès com són Saint-Gobain Glass i Robert Bosch.

El president del comité d'empresa d'Alfisa, Ángel Arana, ha explicat la situació actual de la plantilla: "després de dos expedients de regulació des de principis d'aquest any, ens trobem que l'empresa ens ha pagat només la meitat de la nòmina del mes d'agost i es temem que ja no cobrarem res aquest mes de setembre. Des de l'1 de setembre que hem tornat a la fàbrica estem sense feina i ens passem la jornada asseguts sense res a fer. Ens han tallat tots els serveis, des de l'electricitat fins al gas i sabem que la direcció no està pagant ni el lloguer de la nau ni a la Seguretat Social ". El comité ha intentat denunciar la situació per tal que l'empresa faci un concurs de creditors que els garanteixi una sortida als treballadors: "amb aquesta situació, ni cobrem les nòmines, ni cobrem de l'atur, ni podem reclamar indemnitzacions, ja que Alfisa s'ha acollit als plans d'ajudes per la crisi de la covid-19 i poden mantenir les excepcions fiscals fins a finals d'any. I ens arrosseguen a les 95 famílies, però també a un munt de petites i mitjanes empreses amb les que treballen i que tampoc no cobren des de fa mesos".

La plantilla tem que la direcció vol deixar morir una fàbrica que pertany al grup internacional JinJiang Industries Europe i que fins ara havia estat molt rendible econòmicament: "la situació es complica pel conflicte que té la multinacional amb Renault i en aquesta batalla, ens condemnen a nosaltres", apunta Jacob Osorio, membre del comité d'empresa. Segons han denunciat els treballadors, "Renault va encarregar uns motllos i unes peces a Alfisa, es van fabricar i a l'hora de cobrar-les van arribar els problemes ja que Renault va posar pegues per pagar els motllos i Alfisa va respondre negant-se a entregar totes les peces". El comité lamenta que en aquesta batalla entre les dues multinacionals, s'ha esfumat el futur de l'empresa.

El confinament i la crisi del coronavirus no han fet més que agreujar la situació, segons el comité: "les ajudes de l'Estat per a les empreses han allargat aquesta agonia, ja que Alfisa s'ha acollit als ERTOs per aconseguir tots els avantatges fiscals possibles i impedir que nosaltres poguem denunciar la situació a cap tribunal fins a finals d'any", apunten des del comité, que demana responsabilitats a l'administració per "l'estafa en tota regla" que esta fent l'empresa a l'Estat.

Els treballadors creuen que la responsabilitat del tancament de la fàbrica és compartida entre Alfisa, Renault i l'administració, que no està fent el control necessari dels ajuts a les empreses tot i les denúncies del sindicats: "nosaltres volem treballar, sabem que és una empresa solvent, però sembla que la direcció té decidir marxar i no ens poden deixar sense futur després de dues dècades de bona feina".

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No