Nadal 2020

Unió de Pagesos alerta que la venda de cava a preus extremadament baixos banalitza el producte

El sindicat considera que l’oferta de cava a 1,29 euros l’ampolla de la distribuïdora Lidl pot arrossegar la resta a baixar-ne el preu

Redacció Vilafranca del Penedès 22-12-2020 13:22 Lectures 5043

Unió de Pagesos denuncia que, una vegada més, les empreses distribuïdores aprofiten les festes de Nadal per posar al mercat cava a un preu que perjudica tot el sector. El fet que una distribuïdora oferti un cava a 1,29 euros implica que aquest preu no correspon al treball que ha fet el sector, amb l’elaboració d’un vi a partir de raïm de qualitat produït en l’àmbit del cava, amb un procés laboriós i llarg, amb dues fermentacions i un temps mínim de nou mesos en ampolla, més les despeses de l’envàs, etiquetatge i transport. En aquest sentit, el sindicat alerta que les distribuïdores aprofiten presumptament la seva posició al mercat per pressionar els proveïdors i per vendre productes reclam a preus extremadament baixos.

Per al sindicat, els agents del sector, viticultors, cellers, comerç, distribuïdors i consumidors, també han de valorar el producte, vi o cava, tant econòmicament com qualitativament. Les pràctiques de determinades distribuïdores, com ara Lidl, el banalitzen. L'excusa de treure producte del mercat, tot i degradar-lo, porta al consumidor a entendre que té poc valor qualitatiu, i fins i tot pot tenir l’efecte contrari i reduir les vendes. El sindicat defensa tot el contrari. Aquestes pràctiques presumptament deslleials poden fer perdre l’esforç que fa tot el sector en el marc de la DOP Cava des de fa dos anys per tirar endavant el Pla estratègic d’aquest producte, amb la segmentació del cava per qualitats i la zonificació.

Unió de Pagesos insisteix a exigir la necessitat de regular en el marc de la Llei de la Cadena Alimentària de l’Estat la posició de domini, perquè es pugui perseguir legalment el fet que una empresa disposi de més del 8% de la quota de mercat. El fet que la legislació vigent no contempli aquesta posició de domini com a pràctica il·legal deixa desprotegides totes les baules de la cadena, des de la pagesia fins als elaboradors i el comerç, però especialment al productor agrari, posant en perill el futur de tot el sector primari. Quan una empresa distribuïdora com Lidl abarateix tant un producte pot arrossegar la resta de distribuïdores a abaratir-ne els seus, la qual cosa comporta el que s’anomena conducta paral·lela, que el sindicat demana que també sigui perseguida en el marc de la Llei de la Cadena Alimentària.

El sector del cava, amb 6.682 viticultors i viticultores inscrits, amb 38.000 hectàrees de conreu (unes 31.000 hectàrees a Catalunya), 143 cellers elaboradors de vi base i 214 cellers elaboradors de cava, i una producció de 250 milions d’ampolles l’any, representa dues terceres parts de la producció de raïm i del vi de Catalunya. La banalització d’aquest producte repercuteix directament en l’economia de moltes comarques del país, i cal que l’Administració el defensi en l’àmbit de les seves competències.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No