Crisi del coronavirus

Les vendes de la DO Cava cauen un 13,6% el 2020, amb 215 milions d'ampolles distribuïdes

La covid-19 dispara un 45% la comercialització per internet

Pla detall del coll de diverses ampolles de cava en procés d'etiquetatge, just després d'incorporar el tap i la placa. ACN

Pla detall del coll de diverses ampolles de cava en procés d'etiquetatge, just després d'incorporar el tap i la placa. ACN

Les vendes de la Denominació d'Origen Cava van baixar un 13,62% durant el 2020, quan es van distribuir 215,5 milions d'ampolles. Van ser 34 milions menys que l'any anterior, segons les dades que ha publicat aquest dimecres el Consell Regulador. La DO Cava atribueix aquest descens de vendes a la covid-19, especialment a les restriccions al sector de l'hostaleria. "El 2020 ha estat un any molt desafiant, difícil i atípic pel dur impacte de la pandèmia", assenyala el president de l'ens, Javier Pagès. Pel que fa a les exportacions, la caiguda va ser del 7,9%, amb 152 milions d'ampolles venudes. Amb tot, el contrapunt de l'impacte de la covid va ser l'augment de la distribució on line, que es va disparar un 45%.

A l'estat espanyol, les vendes de la DO Cava van descendir un 12,3%. L'impacte més sever va ser al canal HORECA (hotels, restaurants i cafeteries), amb una caiguda del 38,8% que el Consell Regulador vincula directament al tancament parcial d'aquests establiments i a la restricció en els horaris de reobertura. En el cas del canal d'alimentació, la baixada de vendes va ser del 4,7%.

"Som un país en què el clima, el tarannà i el turisme converteixen l'hostaleria en un sector súper important", ressalta a l'ACN Javier Pagès, que lamenta que les restriccions de la covid han provocat una "afectació molt gran" a les vendes. Amb tot, el president del Consell Regulador celebra que la caiguda global del 2020 hagi estat menor de la que podien preveure quan va esclatar la pandèmia.

"No puc dir que estigui content, perquè hi ha empreses que ho estan passant molt malament, però finalment celebro que la caiguda hagi estat moderada", afirma, tot assegurant que ara fa un any temien que hi hauria una "súper afectació" en el consum anual de Cava.

En el cas de les exportacions, tot i baixar un 7,9%, van ampliar el pes en el conjunt de l'activitat de la DO Cava, arribant a representar el 71% de les vendes (6 punts més que el 2019). Pagès es mostra satisfet de "la capacitat de compensació entre mercats", fet que ha ajudat a apaivagar la patacada del consum a l'estat espanyol.

Entrant al detall de l'estranger, Alemanya es va mantenir com el mercat principal, seguit del Regne Unit, on es va registrar un creixement del 6,55%. Els augments de vendes més destacats es van constatar a Rússia i Lituània, amb increments del 17,4 i del 16,7%, respectivament. També van anar a l'alça Suècia (+12%), Finlàndia (+11,8%) i els Països Baixos (+9,9%).

Pel que fa a les vendes en funció del producte, durant el 2020 es van vendre 190,4 milions d'ampolles de Cava de Guarda -criança mínima de 9 mesos-, amb una caiguda del 13% respecte l'any anterior. En el cas del Cava de Guarda Superior -criança mínima de 18 mesos-, se'n van vendre 25 milions d'ampolles, un 17,7% menys que el 2019.

En referència al procés d'elaboració, el Cava no ecològic va dominar al conjunt de vendes, amb 201,7 milions d'ampolles (-14,4%), mentre que el de producció ecològica va sumar 13,7 milions d'ampolles (-0,1%).

En la majoria de casos, des de la DO matisen que les dades publicades aquest dimecres corresponen a ampolles expedides i etiquetades des dels cellers. Hi podria haver, doncs un petit decalatge respecte el consum final, ja que algunes empreses no acaben distribuint tot el producte previst.

El Consell Regulador, però, desconeix quina és la diferència exacta, en una situació que s'ha repetit els darrers anys en la presentació del balanç anual. La DO avança que preveu ajustar-ho de cara a l'any vinent per tal de publicar les xifres que reflecteixin amb més exactitud el consum definitiu.

2021, "les vendes ja no cauran més"

De cara a aquest 2021, Pagès es mostra optimista. Confia que els propers mesos s'aixecaran les restriccions de mobilitat i les limitacions dels bars i restaurants, de manera que "es veurà que el país s'està recuperant". "Dependrà molt de l'evolució de la pandèmia i de la distribució de la vacuna", afegeix.

Tot i que evita fer grans previsions, augura que el 2020 haurà estat l'únic any de descens de venda de Cava en molt temps. "Venim d'un any de baixada i no crec que les vendes caiguin més", afirma, sense vaticinar quin podria ser el volum d'ampolles global que s'acabi consumint. Matisa que no esperen un gran increment i veu lluny el registre rècord del 2017, quan es van comercialitzar 252,3 milions d'ampolles.

Vendes a banda, aquest 2021 la DO Cava té previst implementar la primera fase del Pla Estratègic de segmentació i zonificació. La intenció de l'ens és reforçar els mecanismes de control per millorar la informació i la traçabilitat del producte. Tot i que les dades del 2020 ja s'han segmentat en funció del Cava de Guarda i Cava de Guarda Superior, serà realment enguany quan es començarà a aplicar aquesta classificació amb el raïm de la propera collita.

Així, a finals d'aquest 2021 es començarà a treballar amb les primeres ampolles, les quals es preveu que arribin a les botigues i restaurants nou mesos després. Seran les primeres que podran incorporar, també, la distinció de la zona d'elaboració.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local