Escumosos

La facturació als cellers de Corpinnat cau un 19% el 2020 pel tancament de la restauració

La marca d'escumosos no renuncia a canviar l'organització del sector però veu difícil un acord amb les DO a curt termini

Imatge contrapicada d'una maquina d'etiquetat de Corpinnat, en ple procés de producció. ACN

Imatge contrapicada d'una maquina d'etiquetat de Corpinnat, en ple procés de producció. ACN

La marca d'escumosos Corpinnat ha presentat dades econòmiques per primer cop des de la seva creació, ara fa tres anys. I ho ha fet en un any "difícil" on la pandèmia ha passat factura. Respecte el 2019, la facturació als cellers ha caigut un 19% el 2020, passant dels 20,7 als 16,8 milions d'euros. Els presidents de Corpinnat, Xavier Gramona i Ton Mata, ho atribueixen sobretot al tancament de la restauració, que és un dels seus principals canals de venda. Durant la presentació, Corpinnat ha tornat a insistir en la necessitat d'impulsar una millor organització del sector, després de l'intent frustrat, ara fa un any, de crear una nova DO d'escumosos de la mà de Clàssic Penedès. A curt termini, però, veuen difícil que hi pugui haver un acord.

Malgrat les tensions que va generar la proposta, asseguren que les relacions són "bones" tant amb Clàssic Penedès com amb la DO Cava. Des de la marca, de fet, aplaudeixen que en el darrer any la producció d'escumosos en el conjunt de Catalunya hagi "evolucionat" amb una major exigència per la qualitat i asseguren que Corpinnat ha estat "punta de llança" del canvi.

"Corpinnat té una exigència que és irrenunciable i això fa difícil un acord però hi ha intenció i ganes de poder ordenar el sector. En un futur hi haurà la necessitat de fer-ho i sempre hi serem, però per ara no ha estat possible", han explicat els presidents de Corpinnat en roda de premsa.

Durant la compareixença, s'ha fet també balanç del 2020, marcat per la caiguda de la facturació i la producció. En la mateixa proporció que les vendes, la producció ha passat dels 2,2 milions d'ampolles el 2019 a 1,7 milions d'ampolles el 2020 (-22%). El 19,8% d'aquesta producció està destinada a l'exportació i la marca arriba ja a 55 països.

També s'ha fet una radiografia de la realitat del sector, amb més de 800 hectàrees de vinya cultivades, 223 treballadors, mig centenar de viticultors proveïdors i 62 referències de vi escumós entre els deu cellers que s'aixopluguen sota la marca Corpinnat. La majoria, més del 80%, són escumosos amb més de 30 mesos de criança i el preu mig al mercat és de 17 euros.

Festival gastronòmic per aquest estiu

Pel que fa al futur més immediat, els cellers de Corpinnat han detallat que preparen un festival gastronòmic per aquest estiu. Entre el 15 de juny i el 15 d'agost, els cellers es convertiran en restaurants on els escumosos es maridaran amb propostes gastronòmiques de xefs de prestigi. De moment ja estan confirmats 56 cuiners de tota la geografia.

La proposta compta amb molts restaurants de prestigi de la zona del Penedès, però també amb grans noms de la cuina catalana com Carles Gaig, Nandu Jubany, Xavier Pellicer, Albert Raurich, Artur Martínez, Rafa Zafra o Ivan Margalef. L'organització preveu obrir reserves a partir del mes de maig.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local