Literatura

La companyia nòrdica

Coberta de 'La companyia nòrdica' d'Albert Villaró. Eix

Coberta de 'La companyia nòrdica' d'Albert Villaró. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Nova novel·la de Villaró, aquesta fuig dels paràmetres de les seves anteriors novel·les en que en manera de distòpia situava en una Catalunya independent i actuaven el serveis d’intel·ligència, feien de les seves, amb operacions polític-militars carregades d’humor i ironia amb personatges entranyable però estrafolaris. Ara ens situa en el marc de la primera guerra Carlina i barreja l’acció i el relat de la novel·la entre la geografia del Pirineu i amb diverses rutes i el misteri de les llegendes que circulen per aquelles terres. Aquest cop la d’uns desventurats soldats invisibles per la majoria de la gent, fruit d’un fenomen natural, que corren pels indrets pirinencs fent de les seves i deixant mort, destrucció i molta por arreu on passen.

Una barreja d’elements sobrenaturals que es van desenvolupant per la zona del Pirineu. Les rutes que van fer els protagonistes en el llibre han estat ara treballades per conèixer els escenaris de manera presencial i així ara es poden realitzar visites guiada al Forat dels Prats i a Galleuda, una casa actualment en ruïnes que va ser un lloc estratègic durant la Primera Guerra Carlina, època en què transcorre la novel·la. Galleuda, on els carlins hi van instal·lar un molí de pólvora i té protagonisme en la narració de Villaró.

Una bona manera de seguir la lectura de la novel·la si es vol,

Albert Villaró i Boix neix a la Seu d'Urgell. Es llicencia en geografia i història i ha treballat com a arxiver i arqueòleg. Fou director d'Arxius, Patrimoni i Recerca del comú d'Andorra la Vella, on viu.

Els seus inicis literaris els trobem en el llibre de narracions La selva moral, publicat l'any 1993 i amb el qual obté el Premi memorial Anna Dodas del 1994. També és autor del recull d'articles Els quatre pilans, del 1998.

Com a novel·lista, Albert Villaró publica, l'any 2000, Les ànimes sordes i, el 2003, L'any dels francs, títol que li val el Premi Nèstor Luján de novel·la històrica del mateix any. Encara l'any 2003 apareix Obaga i, amb Blau de Prússia, del 2006, guanya el Premi Carlemany. També és autor de les novel·les La primera pràctica, publicada l'any 2010 i L'escala del dolor, del 2012. L'any 2014 guanya el Premi Josep Pla amb l'obra Els ambaixadors i l'any 2015, el Premi Prudenci Bertrana per La Bíblia Andorrana.

És autor de títols de caire històric com La ciutat i el riu: la Seu i el Segre, dels miracles al canal, escrit juntament amb Joan Gispert i publicat el 1992, Hèrcules i la ciutat: un passeig per la història de la Seu, del 1995, o El temps dels rais a la ribera del Segre: entre bosc i lo riu hi passava la vida, del 1997 i escrit amb Montserrat Iniesta i Carles Feixa. També ha tingut cura de l'edició, amb Isidre Domenjó i Joan Obiols, d'Homiliari, antologia literària de l'Alt Urgell, de l'any 2008.

Blau de Prússia ha estat traduïda a l'italià i al castellà i Obaga al francès i, també, al castellà. Albert Villaró col·labora habitualment en mitjans de comunicació com Segre i el Diari d'Andorra.
Ha publicat a l’any 2000, també, el llibre d’investigació Estamariu - respostes al qüestionari de Francisco de Zamora - Estamariu.

La novel·la comença amb un descobriment per part de l‘autor. Han enderrocat una antiga fonda de la Seu d’Urgell, una fonda modesta però amb una llarga tradició i la seva propietària es presenta a casa de l’arxiver per mostrar-li una caixa, dintre de la mateixa hi ha el diari d’Ulrich von Wilamovitz en que narra la seva arribada a terres d’Urgell per combatre amb els Carlins, fugia del seu país després d’haver mort en un duel a un home. Narra els contactes amb agents dels Carlins que té a la Catalunya del Nord que li faciliten el seu pas d’amagat de la frontera d’Andorra i els viatge a través del petit País. Arriba finalment a trobar al general Ros d’Eroles dirigent carlí de les contrades pirinenques.

Ulrich von Wilamovitz, és un personatge peculiar afeccionat a la  botànica i un més que bon violinista. En el seu quadern a més dels esborranys de cartes que envia a la seva estimada, descriu amb detall les vivències que va tenir dels fets increïbles que van succeir durant la terrible primavera del 1837 quan es van produir algunes matances extremadament cruels i sanguinàries per part de desconeguts. Els fets contraris a qualsevol forma de guerra  i trencava el comportament dels exercits va fer que Carlins i Isabelins creessin una comissió entre els dos exèrcits per intentar esbrinar els fets que havien succeït i a qui es podien atribuir. Ulrich von Wilamovitz va ser encarregat pel Ros d’Eroles com comissionat per part dels Carlins per intentar escatir els fets tant luctuosos i que van impactar en les opinions dels capitostos dels dos exèrcits. A Ulrich l’acompanya un seguici realment singular, per la banda dels isabelins apareix el capità Osinalde que sense tenir masses simpaties es comporta de manera noble i franca, tenim a l’enigmàtica i bella Mina, que els fa de guia i que atrapa el cor de l’Ullrich i cal afegir-hi un estrafolari monjo que ha fugit de Montserrat, el pare Cebrià, que renega a dojo però que serà l’artífex per descobrir i el misteri a la Companyia Nòrdica i a més s’hi afegiran la Mary Eyre, una jove que viatja acompanyada d’un gos i segueix la guerra com corresponsal de guerra del Pennsylvania Enquirer. I finalment ja quan les investigacions ja estan avançades comptem amb el príncep Lichnowsky que més aviat causa problemes més que ajudar als treballs que fan per desentrellar el misteri.

La Companyia Nòrdica és una novel·la carregada de fantasia que evoca els mites i les llegendes que es coneixen i expliquen en les terres pirinenques. És una novel·la carregada d’ironia i d’humor, perquè els seus personatges encara que tenen una missió altament perillosa i complicada es prenen la vida tal i com ve i procuren ser el més feliços possibles en moments de gran incerteses davant els misteris que tenen al davant.

Les muntanyes del Pirineu i algunes rutes emblemàtiques, la ciència com element per combatre el sobrenatural es combinen en la novel·la. Personatges que generen interès i una ficció molt ben treballada.

En definitiva una més que excel·lent novel·la per divertir-se una bona estona.

La companyia nòrdica
Albert Villaró
Col·lecció Clàssica  1272
Editorial Columna
Barcelona, agost 2020

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local