Vilafranca en Comú demana la creació d’un Pla Local de Salut a Vilafranca

Montse Romagosa, i Luz Lázaro en roda de premsa. Eix

Montse Romagosa, i Luz Lázaro en roda de premsa. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilafranca en Comú ha fet una roda de premsa aquest dimarts 19 d'abril, on la regidora del grup municipal Montse Romagosa, i Luz Lázaro, han explicat la moció que presentaran al proper ple municipal ordinari de Vilafranca. En aquesta es demanarà la creació d'un Pla Local de Salut a la vila, un pla que és una iniciativa que forma part del catàleg de serveis de la Diputació de Barcelona i que consta en la planificació, ordenació i coordinació de les actuacions que es fan en matèria de Salut Pública (prevenció, promoció i protecció de la salut) en l'àmbit d'un municipi per tal de fer-lo un espai més saludable.

Montse Romagosa ha afirmat que "la Salut és un estat complet benestar físic, mental i social, i no tan sols l'absència de malaltia" i en aquest sentit va indicar perquè cal posar en marxa iniciatives dins del món local "no només perquè els Ajuntaments tenen competències en Salut Pública, sinó també, i en especial, perquè és l'escenari més proper a la ciutadania i té la capacitat d'incloure criteris de salut en totes les àrees tècniques de l'ajuntament".

Es tracta d'analitzar els determinants de la salut de la població sobre els quals cal intervenir des dels diferents sectors/regidories: educació, serveis socials, promoció econòmica, medi ambient, habitatge, urbanisme, etc- per millorar les condicions de salut de les persones.

Segons ha explicat el grup, per aconseguir aquest objectiu, cal crear un entorn social i mediambiental adient, on les opcions saludables siguin fàcils d'escollir. El repte és, per tant, és aconseguir que les eleccions més sanes per a la ciutadania siguin les més fàcils de triar. És per aquests motius, que per a Vilafranca en Comú, la proximitat estratègica de l'ajuntament a la seva ciutadania el fa l'element clau per assolir aquest propòsit i d'aquí ve que el desenvolupament d'un Pla Local de Salut sigui tan important a Vilafranca del Penedès.

Per la seva part, Luz Lázaro va detallar el procés creació del PLS que conté una primera fase de diagnosi, la qual, prèvia definició dels Indicadors de salut, permet identificar necessitats, problemàtiques i situacions de risc que incideixen en la salut de la comunitat, i una fase de redacció que té com a eix vertebrador el Pla d'Acció, document que especifica els objectius del Pla, així com les accions i les metodologies adients per assolir-los.

Vilafranca en Comú ha indicat que moltes viles similars a ja el tenen o estan en fase d'implementació, en aquest sentit Igualada va anunciar fa dues setmanes l'inici de la redacció del seu tercer Pla local de Salut, i d'altres com Vilanova i la Geltrú, Manresa, Sant Feliu, Castelldefels, El Prat, ja fa temps que han iniciat també aquest camí.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local