Política municipal

Un nou model econòmic i de ciutat: VNG Horitzó 2035

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En les darreres setmanes el debat polític i ciutadà al municipi ha estat centrat, gairebé de manera exclusiva, en les desastroses polítiques de mobilitat del govern municipal, que ha oblidat completament les grans proclames a la participació ciutadania que els principals partits que el conformen feien quan eren a l’oposició.

En aquest context, els i les socialistes Vilanova i la Geltrú, vam organitzar, fa uns dies, una trobada amb més d’una seixantena d’empresaris de la ciutat amb Salvador Illa, líder del PSC, que va aprofitar la seva estada a la ciutat per visitar també dues importants empreses de la mateixa. Una visita que pretenia posar al centre la importància de treballar més enllà de la immediatesa per garantir un bon futur per a tots i totes.

I és que aquesta mirada a curt termini ha esdevingut la tònica general pel que fa el govern municipal, més enllà, és clar, de la incapacitat per gestionar i resoldre les qüestions del dia a dia de la ciutat. Doncs bé, és en aquest context en què vull reivindicar la necessitat d’alçar mires. Evidentment que les polítiques del dia a dia són importants. Però ens cal planificar i projectar la ciutat del futur. Si volem una Vilanova i la Geltrú preparada per fer front als reptes i capaç d’aprofitar les oportunitats de creixement i prosperitat, necessàriament, cal dur a terme polítiques de llarg termini, que posin sobre la taula el model de ciutat que volem i els instruments per fer-ho possible.

En aquest sentit, tinc clar que la Vilanova i la Geltrú que vull és una ciutat que se situï entre les principals ciutats del país; que exerceixi amb major empenta la capitalitat del Garraf i lideri en l’àmbit de la vegueria del Penedès. Vull una ciutat, a més, capaç d'aprofitar la seva situació estratègica com a enclavament entre Barcelona i Tarragona i sortida natural a la Catalunya central que, en un moment de congestió de l’àrea metropolitana, pot resultar certament atractiva per a la inversió i el creixement econòmic.

Per fer possible aquesta ciutat del futur el treball ha de començar avui. Un treball que s’ha de liderar, indiscutiblement, des del govern municipal i que ha de comptar amb la complicitat, el diàleg permanent amb la col·laboració dels agents econòmics i socials del territori. Una sinergia que, com ja hem vist, l’actual govern municipal no ha impulsat ni per fer front a les greus conseqüències econòmiques de la pandèmia ni tan sols davant del tancament de la principal indústria de la ciutat.

Ara és moment de planificar i dibuixar la ciutat i projectar-la al futur amb tots els instruments al nostre abast i, sens dubte, el principal és la planificació urbanística que ha de definir el model i el projecte de ciutat que volem. I és que la planificació actual és la que es va aprovar el 1981 i es va actualitzar l’any 2000. Massa anys i masses coses han passat des d’aleshores que fan imprescindible aquesta actualització si volem que Vilanova i la Geltrú no es quedi enrere.

Cal una nova planificació que permeti el sòl necessari per a nous equipaments (hospital, infraestructures, etc.); a més d’una mobilitat ordenada, ja que, cal tenir molt present que aquest aspecte té efectes directes sobre l’economia de la ciutat. Tanmateix, Vilanova i la Geltrú necessita un govern fort que faciliti la reindustrialització amb la generació de nou sòl per a noves activitats i per al creixement de les ja existents, algunes de les quals quan han hagut de créixer s’han vist obligades a fer-ho fora de la ciutat.

D’altra banda, aquesta mirada a llarg termini implica també liderar i establir aliances amb el territori, amb la resta de municipis de la comarca i de la vegueria per impulsar projectes compartits que facin el territori més atractiu a la inversió, alhora que treballant conjuntament per reivindicar i cercar solucions a problemes històrics com el peatge de la C-32 o els dèficits en Rodalies que requereixen de la complicitat de la Generalitat o de l’Estat.

Sens dubte, aquest horitzó de futur ha de tenir clares les línies estratègiques en àmbits essencials com el turisme, el comerç i els mercats essencials, tres factors que juguen un paper clau en la prosperitat de la ciutat i que estan estrictament lligats a la qualitat dels carrers i places, és a dir, en l’espai urbà. Tot sense perdre de vista la innovació i la recerca, que passa per crear una aliança ferma amb la Universitat Politècnica  que permeti impulsar la vila com una veritable ciutat universitària que generi col·laboració amb empreses i activitats.

En definitiva, cal treballar i fer-ho des d’aquest mateix moment per a la Vilanova i la Geltrú del 2035. Teixir aliances amb empresa, treballadors i institucions per  aprofitar al màxim totes les potencialitats amb que la nostra ciutat compta per fer possible una vila atractiva a noves inversions, una ciutat líder i capital i una ciutat capdavantera en l’àmbit comercial i turístic. Es tracta, ni més ni menys, que de treballar per a la prosperitat i generadora de benestar per al conjunt de la ciutadania.

Juan Luis Ruiz

PSC Vilanova i la Geltrú

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local