Moneda social

La Turuta: canvi i intercanvi

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una “moneda social” és una eina per facilitar els intercanvis. Antigament hi havia el troc (jo tinc patates i tu pomes i les intercanvien), però si no vull les teves patates i vull una altra cosa, necessitem una eina que ho faciliti. Una moneda, inicialment, era una eina per facilitar els intercanvis, però en algun moment un “il·luminat” va dir: jo te'n deixo 10 però tu me'n tornaràs 11… hi va posar interessos… la gent va deixar de moure's per les patates i les pomes i es va moure pels diners, quants més diners tingui, més patates i pomes podré tenir… i així tenim el món: fet una "patata calenta".

La globalització, amb els darrers 50 anys, ho ha posat tot en un gran mercat amb un altíssim cost energètic: molta química per produir aliments, molts plàstics per poder transportar-los, molt combustible per moure mercaderies i persones amunt i avall, molta contaminació i brutícia per tot el Planeta i, el pitjor, és que l’ànsia per obtenir més diners, i la obligació d’obtenir-los per poder tornar els préstecs bancaris, incentiva a destruir el que faci falta (terres, arbres, animals, vides humanes, etc.) con tal de tenir els diners necessaris per tornar els prestats o per obtenir-ne més.

Un factor important que ha impulsat la globalització, podríem dir que és el motor econòmic amb interessos: qui té més cada vegada necessita més, per tant, les empreses han de tenir cada vegada més beneficis: acomiadar gent, robotitzar, paradisos fiscals, producció en països pobres de mà d'obra barata i sense drets laborals, etc.

El resultat de la globalització l’estem veient cada dia amb el Canvi Climàtic. El vaixell Planeta Terra s'està enfonsant, a no ser que hi posem remei. 

Per treure un vaixell enfonsat, una de les tècniques que s'utilitzen és omplir-lo de petites pilotes plenes d'aire (de ping-pong per exemple), l'aigua de l'interior del vaixell es desplaça i en el seu lloc s'hi posa aire, i amb moltes pilotes plenes d'aire el vaixell torna a surar. 

Si ens esforcem en crear petites comunitats d'autoajuda, per aprendre a tractar bé les terres, a produir aliments i tot el mínim necessari per viure, aquestes petites comunitats actuaran com a les pilotes plenes d'aire i, amb la gran comunicació que avui tenim, potser hi serem a temps, de mica en mica, a anar recuperant la nostra nau, el Planeta Terra que s'està enfonsant.. 

La Turuta, és més que una “moneda social”, és un sistema comunitari d'intercanvi local, nostra, una comunitat d’autoajuda i d’aprenentatge. Aprenem a treballar la terra, a produir aliments i conservar-los, a gestionar el bé comú, a donar valor a la tecnologia senzilla de tota la vida que ens permet ser més autònoms, a respectar les diferències... Tothom té coses a oferir: serveis, coneixements, coses de segona mà, productes artesanals, i si és una persona professional (botiga, autònom…) pot acceptar el que consideri amb turutes. 

La Turuta és doncs INTERCANVI, de tot el potencial que volem i podem compartir entre les persones i entitats associades, i la Turuta també esdevé CANVI, perquè sabem que estem treballant per recuperar tot el potencial local a partir dels nostres recursos. Estem treballant per la GLOCALITZACIÓ (global+local). El principal recurs és desvetllar del malson de creure que tot ens ho han de resoldre i que som només espectadors de la vida. En realitat estem creant aquesta petita “pilota d’aire” que junt amb milers i milers d'altres comunitats d'autoajuda, serem capaços de retornar l’aire pur necessari per fer surar la nostra nau.

Cal matisar que la Turuta és un saldo virtual que tenim en el mòbil o també en format paper (targeta d’intercanvis) i que no es paguen comissions ni interessos. Podeu obtenir més informació a www.turuta.cat o venir dimarts o dijous d'11.30 a 13h al Centre per a la resiliència i la sostenibilitat Can Pahissa (rambla de la Pau, 44) on t'informarem del projecte Turuta.

Com diu la cançó: "Pas a pas fem un llarg camí, el podem fer, el podem fer…"

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local