Eleccions municipals

La candidatura republicana proposa la creació d’una Àrea de Benestar Emocional

Roda de premsa sobre l'eix La Vilafranca que cuida d'ERC Vilafranca. Eix

Roda de premsa sobre l'eix La Vilafranca que cuida d'ERC Vilafranca. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Trini Bové i Helena Canela se sumen a l’equip liderat per Pere Sàbat en l’àmbit social i reforcen la candidatura que situa la lluita contra les desigualtats i l’enfortiment de les polítiques socials com un dels reptes més importants.

Posar les cures al centre de les polítiques socials públiques destinades a sostenir la vida és un dels principals eixos dels republicans de cara a les properes eleccions i el proper govern.

El grup republicà presenta les cinc mesures més destacades de les més de 100 que portarà al programa electoral sota el paraigües de l’eix ‘La Vilafranca que cuida’. Aquestes propostes són fruit de les reunions amb entitats i trobades amb veïns i veïnes dels diferents barris de Vilafranca, així com de les comissions i reunions dutes a terme els darrers mesos. Al mateix temps, l’àrea social dels republicans es reforça amb la incorporació a la candidatura de les professores Trini Bové, implicada en entitats per a la inclusió, i Helena Canela, especialista en educació especial i actualment treballant a l’escola Baltà Elias, que se sumen al Xavier Vallès, la Maria Sardà i al Salvador Campamà.

‘Projecte Radar’ per fer front a la soledat

Una de les situacions més crítiques que els republicans han identificat és que a Vilafranca hi ha moltes persones grans que viuen soles. Concretament hi ha més de 800 persones amb més 80 anys que viuen soles. Fer front a aquesta situació és un dels reptes que es marca l’equip de Pere Sàbat. Segons el Xavier Vallès, “el Projecte Radar constarà d’un conjunt d’accions per afavorir el benestar de les persones grans i reduir el risc d’aïllament i d’exclusió social. Entre les accions que es duran a terme és un activar un dispositiu habitual de contacte personal amb les persones que viuen soles, posar en marxa projectes de socialització intergeneracional i ofertar un major nombre d’activitats enfocades a trencar la bretxa digital, entre d’altres”.

L’objectiu principal és facilitar que les persones puguin viure el màxim de temps possible a casa seva i, en aquesta direcció, es dissenyaran programes per potenciar, mantenir i augmentar l’autonomia de les persones, amb l’objectiu de treballar per un envelliment actiu i saludable i prioritzar iniciatives i estratègies per promoure la vida independent de les persones grans, tant al seu domicili com a la comunitat.

Una altra de les accions és generar consciència a la societat de la responsabilitat envers les persones grans a través de campanyes de voluntariat i suport a les entitats que es dediquen a l’atenció d’aquest col·lectiu.

Una altra de les accions que es duran a terme per tal de potenciar les relacions intergeneracionals és activar el fet de compartir habitatge posant en marxa un programa per tal d’oferir una borsa d’habitacions de lloguer als estudiants de la Facultat d’Infermeria i del futur Campus Universitari. Un programa que es duria en coordinació amb la URV i l’Oficina d’Habitatge de l’Ajuntament i on s’hi podrien acollir les persones grans que viuen soles que ho desitgin, amb les garanties i el suport suficients per tal de revertir la seva situació de soledat per una banda i, a la vegada, donar resposta a la necessitat d’habitatge que preveiem que tindrà Vilafranca en els propers anys per al col·lectiu d’estudiants universitari del Campus.

Crear una àrea de Benestar Emocional

L’increment de les problemàtiques de salut mental en els últims anys requereix focalitzar les polítiques municipals en accions que fomentin el benestar emocional de tota la ciutadania.

Partint de l’informe mundial sobre salut mental publicat el mes de juny de 2022 per l’organització mundial de la salut, les taxes de trastorns com la depressió i l’ansietat, van augmentar en un 25% durant el primer any de la pandèmia, el suïcidi representa ja més d’un 1% de les morts a tot el món i a més a més, entre els nens i els adolescents i entre les persones grans s’han detectat una major afectació de problemes relacionats amb la salut mental en els últims anys.  Davant aquesta tendència a l’alça, Vallès remarca que “volem crear una àrea que coordini i reforci totes les accions d’atenció psicològica que l’Ajuntament ofereix en l’actualitat: SIAD, serveis  socials, servei de joventut, educació, els convenis amb entitats socials i sobretot es coordini amb la taula territorial de salut mental i els serveis de referència que hi ha sobre aquesta matèria que tenim al municipi”. Vallès afegeix que “per això impulsarem una àrea sobre benestar emocional, per erradicar l’estigma, per posar les polítiques al centre i perquè l’objectiu de tot govern i de tota societat és la cerca de la felicitat, i hem de treballar per fer-ho possible”.

Un dels elements primordials d’aquesta nova àrea és que actuarà de forma transversal amb tots els departaments de l’Ajuntament fomentant que sempre es tingui en compte la salut emocional de la ciutadania i es fomenti a través de campanyes i activitats d’informació, sensibilització i conscienciació per a totes les franges d’edat de la ciutadania.

Pla local de Salut

Una de les eines que tenen els municipis per desenvolupar les seves competències en salut i que l’Ajuntament de Vilafranca no disposa actualment és un Pla Local de Salut, una eina per planificar l’acció municipal en l’àmbit de la salut i que els republicans activaran. Es tracta d’un instrument dut a terme en col·laboració dels diferents sectors, col·lectius i professionals de la salut, així com de la ciutadania, que servirà per definir les polítiques que han de permetre incidir sobre aspectes determinants de la salut (entorn social, estils de vida, factors ambientals, etc...), la prevenció de malalties i la protecció de la salut.

Aquest pla serà una de les prioritats del proper govern. Maria Sardà, número 7 de la candidatura i experta en polítiques sanitàries afirma que “desenvolupar un programa ambiciós de salut pública és una responsabilitat dels ajuntaments, i nosaltres ho farem. És xocant que amb la importància de les polítiques de salut en els últims 20 anys no s’hagi desenvolupat el Pla Local de Salut”.

Xarxa d’educadors socials als barris i més activitats a l’espai públic per a la cohesió i dignificació dels barris

Millorar i incrementar les polítiques socials és clau per millorar la convivència i la percepció de seguretat. En aquest sentit, els republicans apunten que “som conscients que el problema de la seguretat i l’incivisme és un dels principals reptes que tindrà Vilafranca en els propers anys” i per això calen propostes de caire social que complementin les mesures d’ordre públic que també són imprescindibles.

En aquesta línia, més enllà de l’augment de la plantilla de la policia local, els republicans proposen la implementació d’una xarxa d’educadors socials i agents cívics que treballin als barris per fer arribar l’activitat cultural i social a tots els barris de Vilafranca per fomentar la cohesió veïnal i crear espais segurs.

Així mateix duran a terme una política activa a l’espai públic, per fer viure la ciutat amb activitat cultural en els diferents barris per fer que hi hagi més vida veïnal als carrers. Aquestes accions han d’anar coordinades i coorganitzades amb les entitats veïnals, les associacions culturals, esportives i de lleure de cada barri, amb l’objectiu de fomentar la convivència i la cohesió social als barris i ampliar l’oferta cultural en els espais públics.

Un pla contra la segregació escolar

Per la seva banda Salvador Campamà ha remarcat un dels eixos que els republicans han situat durant els últims anys és la lluita contra les desigualtats i contra la segregació escolar. Campamà apunta que la segregació escolar que pateix Vilafranca no es produeix només per un factor, sinó que és una segregació que prové de la segregació urbanística a més de la social o econòmica.

Segons els republicans, cal afrontar-la mitjançant la implicació d’agents diversos que elaborin un Pla Local contra la Segregació, en la línia de la proposta feta pel Síndic de Greuges de Catalunya en el seu informe sobre la segregació escolar a Catalunya publicat el gener d’aquest 2023.

Potenciar els ajuts a l’escolarització treballant conjuntament amb el Departament d’Educació és una de les mesures imprescindibles per afavorir la inclusió dins cada centre educatiu.

Campamà també exposa que des de fa anys, ERC ha insistit tant en plens municipals com al Consell Escolar Municipal i a l’Institut Municipal de Formació que la segregació no es desenvolupa només a les escoles i instituts, sinó també en les activitats extraescolars. És per això que els republicans han reclamat insistentment la tarifació social de l’Escola Municipal de Música i de les activitats del Complex Aquàtic, i també han proposat el desenvolupament d’un programa d’activitats extraescolars de tota mena becades per tal de posar fi a la segregació fora de l’horari escolar i fer possible una ciutat educadora i, alhora, inclusiva.

Qui són Trini Bové i Helena Canela?

Trini Bové, 40 anys. Barri de la Barceloneta. És professora vinculada a entitats d’àmbit social, defensora dels drets i de la inclusió educativa i social. Llicenciada en Químiques amb més de 15 anys d’experiència en gestió de qualitat en el sector industrial. Apassionada pel món del vi i del teatre. És defineix com una persona optimista i perseverant amb ganes de canviar els paradigmes i estigmes socials.

Helena Canela Artís, 36 anys. Barri de l’Espirall. És mestra d’Educació Especial, post-grau d’Equitació Terapèutica i Màster en Intervenció en Dificultats de l’aprenentatge. Treballa a l’escola pública des del 2008. Actualment forma part de l’equip de suport a la inclusió de l’escola Baltà Elias de Vilafranca.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local