Mobilitat

El tren: una peça clau de la mobilitat sostenible pels penedesencs

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Cada cop està més clar que, malgrat la seva llarga història, el tren / el ferrocarril és l’element clau de la mobilitat sostenible del present i del futur, tant pel transport de persones, com de mercaderies. Així ho han entès molts països que han fet grans inversions per a millorar el xarxa ferroviària, els trens i la comoditat i regularitat del servei.

L’actual xarxa i el servei ferroviari perjudiquen clarament els penedesencs i penedesenques, i a altres molts catalans i catalanes, tant pel que fa als preus dels viatges, com a la pèrdua de temps i la irregularitat que implica avui anar amb tren. Tant per anar del Penedès a qualsevol lloc, com per a venir-hi, ja sigui per treball, estudis, oci i turisme, serveis, gestions, ...

L’estació de Vilafranca del Penedès i la R4 en son una bona mostra. Malgrat les reformes fetes a l’estació, que han millorat la qualitat de l’espai, resten reformes que permetin assegurar que la R8 (Martorell-Granollers per Cerdanyola Universitat) i la RT2 (L’Arboç- Salou per Tarragona) arribin fins a Vilafranca del Penedès. Això permetria enllaçar per Vilafranca les rodalies de Barcelona amb les de Tarragona, i facilitaria la mobilitat penedesenca cap al sud i cap al nord per l’interior (UAB).

L’altra gran problema son les obres contínues a la R4 que fan que els viatges entre Vilafranca i Barcelona tinguin una duració indeterminada, però superior al 50% dels temps oficial i la irregularitat del servei. Podríem pensar que hem d’aguantar durant les obres i que després tot anirà millor. El problema és que, segurament, un cop acabat el tercer fil, la R4 funcionarà pitjor pels viatgers, ja que hi passaran un gran nombre de trens de mercaderies. Per tant, les obres que s’estan fent, possiblement, empitjoraran el sistema de rodalies pels passatgers de la R4.

Cal una acció mancomunada del territori, des d’institucions municipals i comarcals, fins a entitats que plantegi seriosament aquesta qüestió als responsables i que ho faci aviat, abans que sigui massa tard. No podem permetre’ns més temps de mal funcionament de la R4 perquè això té un cost humà molt gran (en temps i diners) i és un fre al desenvolupament sostenible del Penedès.

Esperem que no sigui massa tard quan despertem!

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local