Política municipal

La ciutat que volem o la ciutat que ens estan fent

Xavier Serra i Albet. Eix

Xavier Serra i Albet. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 16 de juny passat es produïa el relleu en el govern de la ciutat després d’unes eleccions que donaven l’alcaldia al PSC. Una candidatura que durant tota la campanya va defensar que calia un ampli debat participatiu amb l’objectiu de planificar la ciutat, que calia iniciar la redacció d’un nou Pla General i que creien necessari crear un Consell Assessor del Pla Estratègic VNG 2030. 

La redacció del nou Pla General d’Ordenació Urbanística, el document que estableix les directrius per al desenvolupament urbanístic del municipi, és una tasca que durant l’anterior mandat havia avançat fins a la redacció del document de diagnosi de l’Avanç del Pla i que, en base al procés de participació ciutadana, ja hi havia propostes per a la nova planificació d’alguns grups polítics sobre la taula. I l’anunciat Consell Assessor es va crear sobre el paper, a correcuita, en un dels primers plens del nou mandat, però encara no ha estat convocat. De moment, totes les propostes del nou govern s’estan quedant en paper mullat. 

En aquests darrers mesos, des de la Generalitat i des de l’Àrea Metropolitana de  Barcelona s’estan aprovant i s’estan sotmetent a exposició pública una sèrie de documents urbanístics: dos Plans Directors Urbanístics i el Pla Territorial Parcial del Penedès que afecten i afectaran de manera molt directa l’evolució de la nostra ciutat. I ara és imprescindible que Vilanova i la Geltrú digui la seva i es posicioni clarament amb el màxim consens, en defensa dels seus interessos i necessitats, per tal d’evitar que es prenguin decisions contràries al projecte de ciutat que com a ciutadans vulguem decidir. 

Els Plans Directors Urbanístics (PDU) són eines de planificació i ordenació del territori que estableixen les directrius i els objectius per al desenvolupament urbanístic d'una àrea determinada, distribuint el sòl per a diversos usos (residencial, comercial, industrial,  etc.), la localització d'equipaments públics, connexions viàries, espais verds i altres elements que afecten el desenvolupament urbà. 

Un Pla Territorial Parcial (PTP) és un instrument de planificació territorial que es centra específicament en una àrea determinada d'un territori més extens. Aquest tipus de pla pot abordar qüestions com ara el desenvolupament d'una àrea litoral, la protecció d'espais naturals, la gestió dels recursos hídrics o altres aspectes específics del territori. El seu àmbit d'aplicació sol ser més limitat que el d'un Pla Director Urbanístic i pot incloure directrius detallades per a aquella àrea particular. 

Tant els PDU com els PTP estableixen normes que són d’obligat compliment per les normatives urbanístiques d’àrees més restringides, com són els Plans Generals d’Ordenació Urbanística. 

El Pla Director Urbanístic de Revisió de Sòls No Sostenibles del litoral de Malgrat de Mar a Alcanar, ja aprovat definitivament, malgrat les al·legacions presentades dificulta la construcció d’un pas elevat per sobre les vies del ferrocarril a Sant Cristòfol que faciliti la comunicació amb el barri de mar, no modifica la qualificació de Platja Llarga, no protegeix l’Ortoll i no ajuda a resoldre el problema de les urbanitzacions il·legals. 

El Pla Director Urbanístic Metropolità, aprovat inicialment ja fa uns mesos, endreça de manera molt eficient el desenvolupament controlat dels municipis integrats en l’Àrea Metropolitana de Barcelona, però segueix traslladant la necessitat de sòl residencial a la resta de la Regió Metropolitana de Barcelona, sense distribuir l’activitat econòmica, obviant la manca d’equipaments i sense resoldre les mancances dels sistemes de transport col·lectiu públic del territori, amb el que ciutats com Vilanova i la Geltrú esdevindran, ara sí, la ciutat dormitori de les persones que treballen a l’àrea  metropolitana però que no hi poden viure per l’elevat preu de l’habitatge. L’ajuntament, conjuntament amb els municipis que conformen l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità de Barcelona, una entitat impulsada per l’anterior alcaldessa, va presentar al·legacions posant de manifest la manca de comunicació entre l’AMB i els municipis de l’entorn que reben bona part de les conseqüències d’aquest Pla Director. 

I ara es sotmet a informació pública, per part de la Generalitat, l’avantprojecte del Pla Territorial Parcial del Penedès i el Catàleg del Paisatge del Penedès, dos documents que han de marcar les línies estratègiques del desenvolupament del territori de la Vegueria del Penedès i que, per tant, tindran una forta incidència en el planejament del  municipi de Vilanova i la Geltrú i del nostre entorn. 

El PDU de Sòls No Sostenibles ja ens marca unes línies que el nou planejament municipal haurà d’assumir. El PDU Metropolità establirà unes línies de desenvolupament per al seu àmbit que ens comportarà l’assumpció d’algunes de les seves mancances i d’un creixement desmesurat i difícilment regulable. 

Ara que encara hi som a temps, abans que el PTP del Penedès i el Catàleg del Paisatge del Penedès ens delimitin els objectius de futur de Vilanova i la Geltrú, l’ajuntament ha d’estudiar les propostes incloses en els dos avantprojectes i, de manera conjunta amb tots els grups polítics representats en el Ple Municipal, fer propostes que ens permetin desenvolupar el projecte de ciutat que els ciutadans decidim en la normativa urbanística municipal i, al mateix temps eviti certes “ingerències urbanístiques” d’algun dels nostres  municipis veïns que poden afectar, i que de fet ja estan afectant, l’activitat comercial i la ubicació d’equipaments sanitaris com l’Hospital Comarcal. 

Amb voluntat de col·laboració, com hem estat fent i com volem seguir fent, proposem al nou equip de govern de la ciutat que convoquin a tots els grups municipals presents al Ple Municipal el més aviat possible per tal de debatre conjuntament els avantprojectes del Pla Territorial Parcial de Penedès i del Catàleg del Paisatge del Penedès i preparar un document de consens ampli amb les aportacions als dos documents. 

Cal que siguem els ciutadans de Vilanova i la Geltrú els que decidim què volem ser i no esperar a que ho decideixin per nosaltres. Encara hi som a temps. Ara, depèn de l’actual govern municipal.

Xavier Serra i Albet

President d’ERC de Vilanova i la Geltrú i ex regidor d’Urbanisme, Habitatge, Projectes i Obres d’Urbanisme i Medi Ambient durant el mandat 2019-2023

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local