Pressupostos Generalitat

El nou hospital a Vilanova i la Geltrú comença a caminar (de nou)

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A començaments d’aquesta setmana s’anunciava l’acord entre el Govern de la Generalitat i el PSC per a l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al 2024. En l’esmentat acord s’inclouen un seguit de prioritats, proposades pels i les socialistes com a condició al vot favorable als comptes de la Generalitat, entre les quals s’inclou la següent: “durant el 2024, emprendre el procés d’actualització del Pla director i funcional del nou hospital de Vilanova i la Geltrú, tenint en compte les necessitats assistencials i de futur a la regió”.

Així doncs, la necessitat d’un nou hospital d’aguts a Vilanova i la Geltrú torna a formar part de l’agenda política i institucional del país. Un fet que no és casualitat i que és el fruit d’una feina discreta que s’ha dut a terme en els darrers mesos per part del govern municipal.

En les negociacions prèvies a la constitució del govern de la ciutat, tant PSC com VNG en Comú, teníem clar que aquesta havia de ser una prioritat del mandat i que, d’altra banda, requeriria d’una negociació discreta, allunyada dels grans titulars, de les fotografies i, sobretot, allunyada de la demagògia.

L’històric maltractament que la nostra ciutat, i també la nostra comarca, ha sofert en relació a la sanitat pública, amb una evident manca d’infraestructures adients i, alhora, de professionals, fa d’aquest un tema especialment sensible entre la ciutadania, cansada de sentir anuncis, sense que s’hagin produït avenços efectius des de l’any 2010. És per aquest motiu pel qual des del govern municipal hem estat molt conscients, en tot moment, que la tasca política per avançar en aquesta qüestió havia d’estar caracteritzada per la prudència.

D’aquí la importància de l’acord aconseguit amb el qual, no només és reconeix la necessitat d’una nova infraestructura hospitalària a Vilanova i la Geltrú –que en determinats moments ha semblat qüestionada o, si més no, banalitzada-, sinó que es posa fil a l’agulla per definir com ha de ser aquest nou hospital i quins serveis ha de prestar.

No obstant, crec que com a territori no ens podem quedar aquí. Ens cal pensar en el mig termini i en les necessitats, pel que fa la sanitat pública, que la nostra comarca haurà d’afrontar en la propera dècada, sens dubte, condicionades pel creixement demogràfic i l’envelliment i el sobreenvelliment de la població.

En aquest sentit, ens cal una proposta de futur que sigui capaç de recollir el conjunt de condicionants del territori i que, tenint en compte les oportunitats i tant els equipaments actuals com els de futur, marqui els objectius, les estratègies i, en definitiva, el camí a seguir perquè el nostre territori, entès com l’àmbit en el qual presta els seus serveis el Consorci i, per tant, les comarques del Garraf i de l’Alt Penedès, esdevingui una referència de salut i de benestar.

Així, cal fer passes per avançar en una estratègia compartida pel conjunt d’agents del territori en la qual s’identifiquin les necessitats futures i la manera en què els equipaments sanitaris d’ambdues comarques poden donar-hi resposta.

Una estratègia en la qual ha de jugar un paper importantíssim el nou hospital universitari d’aguts a Vilanova i la Geltrú però que també hauria de recollir un projecte innovador per a Camils que ha de sumar sinèrgies amb l’aposta per l’especialització professional en l’àmbit social i sanitari que està duent a terme el municipi de Sant Pere de Ribes.

I, mentrestant, fins que aquests projectes siguin una realitat, caldrà continuar vetllant perquè l’assistència sanitària al nostre territori es presti de la millor manera possible. En concret, la Generalitat va aprovar un pla plurianual d’inversions en el qual s’inclouen tant millores a l’hospital de Vilafranca, a Sant Camil i a Sant Antoni Abad, amb millores a les urgències i als quiròfans. Millores, però, que serviran, únicament, per continuar prestant l’activitat assistencial actual en condicions adients, ja que, l’obsolescència d’ambdós equipaments, amb més de cinquanta anys, dificulta enormement la prestació de nous serveis i l’atenció a un major nombre de pacients.

Així doncs, hem posat tota la nostra energia en tornar a reactivar una qüestió essencial per al benestar de la ciutadania i per la qual continuarem lluitant fins que sigui una realitat, tal i com li vaig traslladar al conseller de Salut en una trobada recent en la qual, també, li vaig explicar la proposta territorial per esdevenir un referent en benestar i salut.

Queda molta feina per endavant, de ben segur que no serà una tasca senzilla i que continuarem trobant esculls en el camí, però en tot cas avui podem dir que, gràcies a la intensa feina política i a posar les prioritats allà on cal, el nou hospital de Vilanova i la Geltrú comença a caminar.


Juan Luis Ruiz
Alcalde de Vilanova i la Geltrú

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local