Eleccions al Parlament 2024

Votar el 12 de maig?

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Ministerio de Sanidad acaba de comunicar que s’ha incorporat l’aromaterapia, la respiració conscient i el taitxí, entre d’altres a la llista de pseudoteràpies. Tècniques que s’afegeixen a la llista “negra” del ministeri que ja contenia el Ioga, la teràpia floral, el treball de pilates, la reflexologia, la medicina ayurveda, la psicologia transpersonal, el shiatsu, etc.  Segons l’ “Observatorio OMS contra les pseudociencias, pseudoterapias, intrusismo y sectas sanitarias” una pseudoterapia és una proposta de cura de malalties, alleugeriment de símptomes o millora de la salut basada en criteris sense suport de l’evidència disponible. 

La connotació negativa d’anomenar pseudoterapia a pràctiques reconegudes en d’altres països, algunes d’elles mil·lenàries ens, mostra una vegada més, que les persones que estimem aquest món i que consumim aquestes eines i remeis, així com les persones que durant la pandèmia no es van vacunar o les que havent-ho fet, ara tenen problemes de salut que abans no tenien, a les eleccions catalanes del 12 de maig no cal que anem a votar perquè els principals partits com PSC, Catalunya en comú, PP, Vox, Cs, Junts, ERC, CUP, etc. que es presenten en aquest tema i  en d’altres de fons, a l’hora de la veritat comparteixen un mateix full de ruta.

No crec que per a la majoria de professionals i autònoms dedicats a aquestes teràpies sigui fàcil veure com l’administració tracta de forma despectiva la seva formació i/o pràctica professional. En el món de les teràpies naturals i  dels productes alternatius hi ha de tot, com també passa en el sistema sanitari oficial amb els seus professionals i fàrmacs. Però el que és evident, és que els partits espanyols i catalans, ja fa anys, mantenen una creuada pagada amb diner públic per imposar al conjunt de la població un model de medicina única, que “justifica” actuacions i mesures sanitàries com les que ja vam viure durant la Covid-19.

Malgrat les circumstàncies adverses, segons informa COFENAT (Asociación nacional de profesionales y autónomos de terapias naturales) el sector mostra signes de molt bona salut aplegant 10.500 empreses i prop de 62.000 professionals a tota Espanya. Tot i ser un volum prou important, les autoritats sanitàries es mantenen en no reconèixer aquest col·lectiu, en no agrair l’ estalvi econòmic en fàrmacs, en reducció de visites, proves i operacions que la seva existència suposa per al sistema públic. Però malgrat tot, les teràpies naturals i els remeis alternatius continuen i continuaran amb força, perquè les persones que les consumim en traiem importants beneficis per a la nostra salut física, emocional i espiritual. (1)

A l’actual ministra de sanitat, Mónica García Gómez, al igual que els seus predecessors, no els interessen les medicines mil·lenàries, ni les plantes d’ús ancestral, tampoc les pràctiques que aportin equilibri i centrament per molts bons resultats que aquestes donin... Tampoc li deuen interessar a l’actual conseller, Manel Balcells, que últimament es deu sentir “plenament realitzat” per haver multat al Josep Pàmies amb 1,2 milions d’euros. Un activista del camp totalment compromès en la defensa de les plantes medicinals, que va liderar la lluita per a la legalització de l’stevia, malgrat la màfia farmacèutica. Ni a ells ni als seus predecessors en el càrrec els interessa cap teràpia ni producte que pugui desestabilitzar l’status quo d’interessos que hi al voltant del que anomenen “salut”.

I és que des de fa anys a l’ igual que el Govern espanyol, la Generalitat està compromesa amb la farmaindústria i el mercat biofarmacèutic per la qual cosa hi aboca milers de milions, els facilita l’accés a ajudes europees, modifica o exigeix canviar lleis i normatives per fer possible la legalització i posada al mercat dels seus productes, etc.

Catalunya sempre ha tret pit dels seus laboratoris farmacèutics presentant-los com una oportunitat d’esdevenir líder europeu en el mercat en el desenvolupament de la tecnologia biomèdica. La CCMA (Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals) i la televisió pública TV3 amb el programa de la Marató han contribuït a transmetre una visió idealitzada de la investigació biomèdica, presentant aquest sector com a model de progrés i ciència.

Però a mida que el temps passa i més s’enforteix la farmaindústria, més ens adonem que la medicina oficial tal com avui la coneixem literalment està intoxicant a la població. Això és el que ve a dir el professor emèrit de la Facultat de Farmacologia de la UAB, excap del servei de farmacologia clínica del Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, i fundador de l’Institut Català de Farmacologia, Joan Ramon Laporte  en el seu nou llibre “Crónica de una sociedad intoxicada”

Laporte en un món en què tothom calla i vetlla per la seva cadira, te la valentia d’explicar el frau en el desenvolupament de medicaments. Explica com la industria farmacèutica centra els seus esforços en aconseguir que la població es sobremediqui més que en trobar una cura per a les malalties. Denuncia el secretisme que envolta tots els estudis de famacologia experimental, com s’adulteren les dades i es manipulen. Afirma que els resultats de la investigació clínica no és que tinguin casos de frau, sinó que tenen frau o manipulació sistematizada i ocultament d’efectes adversos.

A l’entrevista que li ha fet elDiario.es amb motiu de la presentacio del seu llibre i que des d’aquí recomano efusivament, afirma que a Espanya hi ha més de mig milió d’ingressos hospitalaris atribuïbles a medicaments, i considerant les estimacions més conservadores, 16.000 morts a causa dels efectes indesitjats de medicaments només a hospitals. Cal que tinguem present que un estudi realitzat per SENSAR (Sistema Español de Notificación en Seguridad de Anestesia) afirma que els errors de medicació són la tercera causa de mort a Espanya, només per darrera de les causades per les malalties de cor i el càncer, i destaca que el 80% pot prevenir-se! (2)

Tot plegat és  el resultat de la corrupció del sistema en el seu conjunt que fa la vista grossa davant l’augment del nombre de receptes i del nombre de vacunes en el calendari vacunal, la qual cosa dispara els pressupostos públics destinats a la compra de fàrmacs i vacunes. Com a resultat d’aquesta política contraria a les necessitats augmenten els beneficis i en paral·lel el control d’aquestes empreses sobre el propi sistema sanitari. A Catalunya els conflictes d’interès o compra de voluntats afecta als centres hospitalaris més importants del país, com és el cas de l’Hospital Clínic, Vall d’Hebron, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Hospital del Mar, etc., institucions que reben quantitats de diners importants dels fabricants dels fàrmacs i vacunes que desprès recomanen, perjudicant seriosament la credibilitat del sistema i la salut dels usuàris.

Els efectes de la sobremedicació semblen no tenir límit. Un estudi en què hi ha col·laborat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) mostra que els rius de Catalunya contenen medicaments, en concret antibiòtics i antiinflamatoris, fàrmacs d’origen humà i també veterinari i que són expulsats per l’orina. La presència d’aquests contaminants en l’aigua, més els pesticides que també hi són presents, afecta els éssers vius podent ser els causants d´una pèrdua d’insectes, crustacis, mol·luscs, entre d’altres... Un altre estudi que es va recollir a la revista Environmental Toxicology and Chemistry, reafirma que els medicaments que s’utilitzen acaben al medi ambient, maten espècies i provoquen canvis biològics. Afirma que la meitat dels rius del món contenen nivells perillosos de medicaments, posant en perill l’equilibri dels ecosistemes. (3) És trist que haguem de viure els efectes del consum industrial de medicaments tant en les persones com en el medi ambient quan fa anys molts experts ja ho han denunciat i el professor Laporte ho confirma, afirmant que la meitat dels medicaments prescrits són innecessaris. 

Mentre les farmacèutiques literalment han comprat la sanitat pública, a través de donacions, de contractacions directes del personal sanitari, controlant la formació continua, el consum excessiu de medicaments augmenta i ni el Ministerio de Sanidad, ni la Conselleria de Salut fan res per aturar-ho.

No és una casualitat que Catalunya lideri el nombre de plantes de fabricació de medicaments, centralitzant el 46% de les 173 plantes que hi ha a tota Espanya.  Tampoc és producte de l’atzar que el 50% de les principals multinacionals del sector estiguin a Catalunya: Hipra, Almirall, Esteve, Grifols, Bayer, Pfizer, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Merck, Novartis, Sanofi, Roche, etc. I que cada cop que s’instal·la una el govern faci una celebració. Aquest és un sector que han volgut que sigui decisiu, per això Catalunya és la primera regió exportadora de productes del sector a Espanya, amb 863 filials a l’estranger d’empreses del sector (Almirall, Biolberica, Esteve, ISDIN, Lacer, Kern Pharma…).
En aquest context de totalitarisme polític i sanitari evidenciat per l’existència d’un observatori estatal dedicat exclusivament a la persecució de les teràpies alternatives, amb llistes negres i factcheckings on les teràpies i medicines diferents a la medicina oficial són tractades amb absoluta hostilitat, no és d’estranyar que hagin “desaparegut” els inversors del que havia de ser el primer Centre Europeu de Medicina Tradicional China (TCM-EU) a l’Hospitalet. Un centre de salut de 1500 m2 amb capacitat d’atenció diària de 500 pacients amb acupuntura, massatges tuina, fitoterapia (plantes d’ús terapèutic) i Chi kung. Magnific centre i gran oportunitat de salut per a la ciutadania del país que degut als interessos de la nostra classe política hem perdut. 

Com que veiem que la Ministra i el Conseller de Salud tenen “problemes de vista i d’oïda”, no adonant-se de les conseqüències de les seves decisions, no veient els problemes de salut que es deriven de la corrupció del sistema públic de salut, aprofitem per animar-los a llegir el llibre del Dr. Laporte i el que també acaba de publicar la prestigiosa Doctora en veterinària,  investigadora i professora de la Universidad Autónoma de Querétaro, Karina Acevedo-Whitehouse que recull els diversos impactes en la salut que poden ocasionar les vacunes de la Covid:  “Efectos adversos. Una revisión crítica de las vacunas genéticas anti-COVID: ¿Eliges comprender? “

Escollir comprendre !! Això és el que podem i necessitem fer, o bé continuar confiant en uns partits polítics totalment condicionats pels interessos de les grans corporacions, que han abandonat qualsevol vincle moral amb les necessitats de la ciutadania i que trepitgen dia a dia, per activa o per passiva, els seus drets fonamentals.

Marta Domènech
Consultora de creixement personal
Autora del llibre Súbete al árbol más alto (Autoconocimiento en tiempos de transformación)
(Disponible a  www.ElAngel.es, també a Amazon i llibreries)

1) https://www.redaccionmedica.com/secciones/sanidad-hoy/terapias-naturales-10-500-empresas-y-62-000-profesionales-en-espana-9308
2) https://www.fidhs.org/noticia-ampliada/los-errores-en-la-medicacion-tercera-causa-de-muerte-en-espana
3) https://www.monsostenible.net/catala/noticies/els-rius-de-catalunya-contenen-medicaments-pesticides-i-metalls-pesants-i-contaminants/

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local