Eleccions

La CUP defensa un futur agroecològic amb una defensa afèrrima a la sobirania alimentària

Roda de premsa de la CUP Penedès. Eix

Roda de premsa de la CUP Penedès. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La CUP ha explicat avui en roda de premsa els punts més importants per tal de dibuixar un futur agroecològic pel país. “Si volem caminar cap a un futur agroecològic, menys intensificat, amb una major planificació de cultius i ús de l’aigua, relocalitzant el consum i enfortint la sobirania alimentària, calen canvis”, ha explicat Marta Soler, integrant de la llista al Parlament de Catalunya per la CUP- Defensem la Terra. Els cupaires han explicat que gran part de les dificultats que es troben avui en dia la pagesia del nostre país tenen la seva causa principal en el sistema econòmic capitalista i la globalització, i per la derivada climàtica d’aquest model, que és el canvi climàtic. 

Des de la candidatura denuncien que “aquest és un sector dominat per grans cadenes de distribució i d’agroindústria, que, a base de provocar baixes rendibilitats amb preus per sota del preu de cost, han fet que les explotacions cada cop hagin de ser més grans i intensives per a ser viables, fent desaparèixer a les petites i mitjanes”. Aquest fet porta conseqüències que es poden veure arreu del territori: ’abandonament agrari, la pèrdua del mosaic agroforestal, el despoblament i l’increment del control del sector per part de grans empreses'. 

Per això, els anticapitalistes argumenten que “si volem caminar cap a un futur agroecològic, menys intensificat, amb una major planificació de cultius i ús de l’aigua, relocalitzant el consum i enfortint la sobirania alimentària, calen canvis”. Aquests canvis implicarien protegir de manera especial el sòl agrari, tant de l’especulació com d’altres usos, així com vetar els macroprojectes que es vulguin instal·lar en sòl agrícola. “Al Penedès tenim alguns exemples d’aquests macroprojectes que volen trinxar el nostre territori, com són l’Agroparc a Gelida o les línies de la MAT”, ha explicat Soler. També aposten per “avançar cap a una Política Alimentària Pròpia, ja que ens cal una política agrària que organitzi la producció en clau de país i que garanteixi la sobirania alimentària”. 

Sobre el col·lectiu de la pagesia en concret, els cupaires expliquen que “cal crear una categoria de petita i mitjana pagesia i adaptar la normativa i les càrregues burocràtiques segons les dimensions de l’explotació”. També aposten per la creació d’una distribuïdora pública que asseguri la compra de productes a preus justos, i que també faciliti la logística de la petita producció i el comerç local. 

Finalment, els cupaires mostren el seu suport a les mobilitzacions que hi va haver des del sector de la pagesia, i manifesten que “s’han de respectar tots els acords als quals s’ha arribat des de les taules bilaterals després de les mobilitzacions. No hi pot haver més canvis, legislacions, o agències, que no impliquin de manera directa la pagesia organitzada més enllà dels sindicats”. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local