-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 16-07-2025 08:36
Coberta de 'Un país estranger' de Miquel Berga. Eix
Llibre més que interessant a cavall entre la història i la novel·la d’aventures que ens va descobrint tota la història de la vila de Mequinensa abans de que fos engolida sota un embassament
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El llibre podria també esdevenir un exercici memorialístic dels protagonistes que van descobrint la seva història a través del record, la documentació i el descobriment de les arrels familiars.
El llibre esdevé un recorregut per la història d’una família, des de l’avi Primitivo un home d’esquerres de Mequinensa, els seus fills que són evacuats durant la guerra i van a parar a una casa de Tossa de Mar i dels seus nets que va estirant el fil de la història. També és una record de la família de la Nancy i Archie Johnstone que fart de la vida que portaven a Anglaterra venen a Tossa de Mar i compren una casa i la converteixen en un hotel on hi feien estada intel·lectuals i artistes als anys trenta quan la Costa Brava va començar a tenir una certa anomenada. Aquets hotel a les acaballes de la guerra civil servirà de refugi de molts nens evacuats de les zones del front. En el rovell de la història hi ha la casa i la història d’alguns dels nens que hi van anar a parar.
Miquel Berga (Salt, 1952) és professor de literatura anglesa a la Universitat Pompeu Fabra i coordinador acadèmic del Màster en Estudis Comparatius de Literatura, Art i Pensament. Gran coneixedor de la cultura anglesa, ha publicat extensament sobre George Orwell i altres escriptors anglosaxons relacionats amb la Guerra Civil. És autor d’una guardonada biografia de John Langdon-Davies (1991) i ha comissariat exposicions com «Viatge a una guerra. George Orwell a Catalunya i al front d’Aragó» i «Centelles. Les vides d’un fotògraf, 1909-1985». Ha editat i traduït els relats autobiogràfics de Nancy Johnstone sobre la Guerra Civil amb el títol Un hotel a la costa. És editor en cap del periòdic mensual Catalonia Today i practica l’art de la columna dominical a El Punt Avui des del segle passat. Ha estat degà d’humanitats de la UPF, president de l’APAC (Associació de Professors d’Anglès de Catalunya) i vicepresident del PEN Català. Home de paraules i articulista prolífic, ha bastit una àmplia obra que dialoga amb la memòria, la història i la literatura.
El relat es desencadena quan el Primi i la Isabelle una parella de funcionaris de la Unió Europea consideren la possibilitat de comprar una casa a la Costa Brava buscant la calidesa del mediterrani lluny de la grisor de Brussel·les.
La casualitat o el destí els porta a una propietat que està molt prop d’on hi va haver la casa hotel Johnstone que va ser una petit hotel i que durant la guerra civil va servir de refugi de nens que eren evacuats cap a altres països pel temor de la guerra i de les conseqüències que podien comportar trobar-se en els escenaris de les batalles.
En Primi, després de seguir notícies i documentació descobreix que en aquest hotel i van fer estada el seu pare i el seu oncle.
A partir d’aquí hi ha tota una feina de descobriment de la història familiar. El pare i l’oncle van acabar a Bèlgica.
Fent mirada enrere es va reconstruint el passat de la família. I és també la història del poble de Mequinensa i de bona part de la seva gent. Mequinensa, un poble de la Franja, una terra on encara es parla la llengua catalana, un català de barreja propi d’aquest territori. El relat va seguint aquells aspectes destacats del poble, el treball dur i perillós, a vegades, a les mines i el transport dels materials a llarg del riu Ebre en els camins de sirga que va immortalitzar Jesús Moncada en la seva novel·la. El terrabastall de la guerra i la repressió posterior que va afectar a moltes famílies i que alhora va provocar també enfrontaments i revenges entre les famílies. La lluita de la població contra la fi del poble sota les aigües del pantà. I com va ressorgir una forma de vida nova amb la construcció de l'embassament de Riba-roja que va submergir la localitat sota les aigües el 1967.
Es va construir un poble nou amb el que això va significar per a molta gent desubicada del seu hàbitat natural i de tota la vida. Però la vida segueix i seguim el recorregut vital dels parents del Primi i la seva ubicació en el relat. La sortida del vell poble no va ser fàcil ja que es va donar que quan l'empresa va inundar el municipi, els habitants van haver d'usar barques per salvar les seves possessions perquè els terminis s’anaven acabant però els ciutadans retardaven recollir les seves pertinences.
I també com canvia la vida del poble quan les mines ja no són productives i han de reinventar-se
I evidentment anem seguint el camí a l’exili dels pares del Primi, com van haver de marxar, com s’enfronten a la nova vida que tenen fora del seu poble i lluny d’Espanya, com van evolucionant en el context en que s’hauran de moure.
La repressió, les batalles culturals, la voluntat de seguir sense perdre la seva personalitat i la pertinença a una societat.
El llibre es conforma amb diversos protagonistes, ple de personatges memorables a l’entorn dels dos nens, en Primitivo i el seu germà Justico i vint-i-sis altres nens de la Franja van arribar a finals de novembre del 1938 a la casa de la Costa Brava. El Justico es converteix al final en un personatge entranyable, la seva maduresa és un referent entre els esquerrans del poble, que admira Labordeta i viatja a Nicaragua per recolzar els sandinistes als vuitanta. Històries apassionants i detalls brutals o commovedors.
Un llibre com un àlbum familiar de fotografies que ajuden a recordar el passat d’uns protagonistes d’un poble però que també és un retrat generacional i d’un temps on el franquisme i la repressió encara seguia.
Relat entre al novel·la i la història, ben escrit, un relat ben narrat i travat amb una interessant estil de narració.
De lectura àgil i amb històries col·laterals molt suggerents.
Un país estranger
Miquel Berga
col·lecció Ull de vidre
Editorial Tusquest
Barcelona, febrer 2024
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!