OPINIÓ

Ens fem més pobres

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Segons la Federación Nacional de Trabajadores Autónomos, prop de 87.000 professionals s'han donat de baixa en aquest règim especial de treballadors durant els primers sis mesos de l'any.

Un conegut em comenta el cas d'un amic seu de Vilanova i la Geltrú. Treballava per a una petita empresa d'instal.ladors de persianes i aluminis fins que va decidir obrir el seu propi negoci.

Al principi les coses li anaven bé, doncs la nostra comarca era el paradís de la construcció… Ara el volum de feina ha caigut tant, que pensa seriosament en tancar el negoci i fins i tot en traslladar-se al poble de la seva dona, a la recerca d'oportunitats laborals i esperant que el cost de la vida no sigui tan elevat.

Pot semblar-vos un cas extrem, però segurament trobareu expedients de regulació de feina a moltes empreses que obligaran als empleats a anar a treballar més lluny.

Provocarà aquesta crisi un èxode laboral?

Model productiu

Està clar que el creixement econòmic de la ciutat basat en la construcció i el consum massiu de productes Made in Xina era insostenible en el temps.

Però quan les coses anaven bé, els nostres líders (en tenim?) haurien d'haver posat les bases per impulsar un canvi de model productiu.

Pensava en tot això, en com era l'antic model productiu de Vilanova i la Geltrú, mentre dilluns passat al vespre contemplava el vitrall ubicat al vestíbul que dóna accés al saló de Plens de l'Ajuntament.

Aquest treball artístic representa les tres grans activitats econòmiques que havia tingut Vilanova i la Geltrú en el passat: el camp (simbolitzat amb una cistella amb ous, fruïtes…); la indústria (clarament representada amb unes xemeneies) i el mar (amb un vaixell de transport, una vela llatina i unes arts de pesca).

Algunes d'aquestes activitats són encara presents avui dia, però el seu pes ha minvat moltíssim i d'altres, com la indústria, estan clarament amenaçades per la contínua reducció de plantilles i la possibilitat de les deslocalitzacions.

Segons dades de la Seguretat Social, a Vilanova i la Geltrú hi havia (al primer trimestre de 2009): 7 assalariats al sector agrícola; 3.203 a la indústria; 1.723 a la construcció; i 8.338 al sector serveis.

Per cert, la taxa d'atur estimada ja se situava en el 14,7%, quan fa un any era de l'11%.

La societat s'empobreix

Després d'haver estat contemplant el vitrall, vaig entrar al saló de Plens, on tenia lloc el Ple municipal de juny.

Els nostres regidors estaven debatent dues mesures que la crisi ha fet més necessàries: un sistema d'intermediació oficial perquè la gent més humil pugui trobar habitatge i un altre sistema per repartir menjar a la gent que no té prou recursos.

A Vilanova i la Geltrú, sense anar més lluny, l'any passat es van repartir 24.000 racions de menjar a través de tíquets socials a Can Pahissa, repartiment de plats a domicili i bosses amb entrepans, segons va explicar la regidora Encarna Grifell.

CiU defensava la construcció d'un nou menjador social a la ciutat, però segons l'equip de govern aquest centre específic no fa falta, doncs el servei ja s'està prestant per diferents vies. I CiU al torn de rèplica afirmava que "no n'hi ha prou", doncs cada vegada es veu més gent buscant menjar pels contenidors de brossa.

Les crisis tenen un problema: empobreixen la societat.

 

Aquelles persones que vulguin enviar la seva opinió hauran d'enviar un e-mail a xaviercanalis@yahoo.es  tot indicant el seu nom i professió/estudis. A més, caldrà deixar un telèfon de contacte, que el responsable d'aquesta secció conservarà només per resoldre dubtes o aclariments

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local