Masia Barreras

Vilanova irrellevant

Xavier Canalis 26-02-2018 17:33 Lectures 2304

Els habitants de Vilanova i la Geltrú tenim por al futur i a créixer com a capital de comarca. I és tan intensa aquesta por que ens paralitza. Ens impedeix prendre decisions. El resultat és que any rere any ens fem més petits.

El debat ara mateix obert sobre si tirar endavant o no el projecte de parc comercial a la zona nord de la ciutat és reflex d’aquesta estranya síndrome de Peter Pan. Una barreja de por i rebuig a créixer. Fins i tot és possible que, per enèsima vegada, deixem escapar una altra oportunitat de creació de llocs de treball i generació de noves activitats econòmiques.

Diguem-ho clar: hem passat de ser una de les ciutats mitjanes més dinàmiques de Catalunya a esdevenir una vila irrellevant. Estem desapareixent del mapa. I si alguna vegada Vilanova i la Geltrú surt al Telenotícies és a la secció de successos o accidents.

El nou parc comercial al nord de la ciutat tampoc no seria el superprojecte per redreçar el rumb de la ciutat -ningú no diu això- però sense dubte sumaria.

Ara mateix, molts vilanovins es desplacen a d’altres parcs comercials fins a un radi de 30 KM o més (Cubelles, Sant Pere de Ribes, Castelldefels, Gavà…). La majoria per comprar, però alguns també per treballar-hi.

Per tant, un nou equipament comercial al nord de la ciutat reforçaria Vilanova i la Geltrú com a capital de comarca, evitaria desplaçaments, atrauria compradors, crearia nous llocs de treball, etc. I també ajudaria a evitar la degradació de la zona situada al nord dels barris del Tacó, Armanyà i Llimonet.

Riscos del projecte? És clar que n’hi ha (vegeu infografia) Són riscos excessius per a l’interès general de la ciutat? Em sembla que no.

Hi ha un altre risc, però, que tots hem de considerar: el temps de les bones oportunitats se’ns escapa. Si persistim en la por i l’actitud de bloqueig serem cada vegada més irrellevants. Més petits. Deixarem de ser una ciutat autèntica (amb vida comercial, teixit associatiu, esdeveniments culturals, etc), i ens anirem transformant en els propers anys en un simple barri dormitori de Barcelona. Un altre més. I dels dolents. D’aquells que surten al Telenotícies de tant en tant.

Bloc d'economia

Xavier Canalis

Xavier Canalis

No tan avorrit com sembla

Promoció econòmica

A la recerca del CIT del segle XXI

Miquel Casellas

Un cop més s'ha de plantejar la seva raó de ser i s'ha d'actualitzar o fer un pensament perquè sinó la crua realitat li marcarà un futur més aviat negre. Una entitat amb 67 anys d'història i que és un clar exemple de la realitat del comerç a casa nostra

ENQUESTA WEB

Les obres més importants realitzades per la Demarcació de Costes de l'estat han convertit l'esplanada on hi aparcaven els vehicles en un sistema dunar que evitarà l'erosió natural i que ha permès convertir aquesta platja semiurbana en una platja natural.

Com valores la naturalització de la platja del Far de Vilanova?

Molt bé
Malament
M'és indiferent