Masia Barreras

Vilanova irrellevant

Xavier Canalis 26-02-2018 17:33 Lectures 2739

Els habitants de Vilanova i la Geltrú tenim por al futur i a créixer com a capital de comarca. I és tan intensa aquesta por que ens paralitza. Ens impedeix prendre decisions. El resultat és que any rere any ens fem més petits.

El debat ara mateix obert sobre si tirar endavant o no el projecte de parc comercial a la zona nord de la ciutat és reflex d’aquesta estranya síndrome de Peter Pan. Una barreja de por i rebuig a créixer. Fins i tot és possible que, per enèsima vegada, deixem escapar una altra oportunitat de creació de llocs de treball i generació de noves activitats econòmiques.

Diguem-ho clar: hem passat de ser una de les ciutats mitjanes més dinàmiques de Catalunya a esdevenir una vila irrellevant. Estem desapareixent del mapa. I si alguna vegada Vilanova i la Geltrú surt al Telenotícies és a la secció de successos o accidents.

El nou parc comercial al nord de la ciutat tampoc no seria el superprojecte per redreçar el rumb de la ciutat -ningú no diu això- però sense dubte sumaria.

Ara mateix, molts vilanovins es desplacen a d’altres parcs comercials fins a un radi de 30 KM o més (Cubelles, Sant Pere de Ribes, Castelldefels, Gavà…). La majoria per comprar, però alguns també per treballar-hi.

Per tant, un nou equipament comercial al nord de la ciutat reforçaria Vilanova i la Geltrú com a capital de comarca, evitaria desplaçaments, atrauria compradors, crearia nous llocs de treball, etc. I també ajudaria a evitar la degradació de la zona situada al nord dels barris del Tacó, Armanyà i Llimonet.

Riscos del projecte? És clar que n’hi ha (vegeu infografia) Són riscos excessius per a l’interès general de la ciutat? Em sembla que no.

Hi ha un altre risc, però, que tots hem de considerar: el temps de les bones oportunitats se’ns escapa. Si persistim en la por i l’actitud de bloqueig serem cada vegada més irrellevants. Més petits. Deixarem de ser una ciutat autèntica (amb vida comercial, teixit associatiu, esdeveniments culturals, etc), i ens anirem transformant en els propers anys en un simple barri dormitori de Barcelona. Un altre més. I dels dolents. D’aquells que surten al Telenotícies de tant en tant.

Bloc d'economia

Xavier Canalis

Xavier Canalis

No tan avorrit com sembla

Ensenyament

L'escola està matant la creativitat. La creativitat està matant l'escola

Jordi Larregola

Jo, des de la meva sala de professors al Baix Penedès, només puc pensar amb tota sinceritat que la mala escola potser mata la creativitat, però que només una escola exigent, amb alts nivells d'excel·lència, pot alimentar-la

ENQUESTA WEB

Per continuar reduint la taxa de tabaquisme a Catalunya, que el 2017 va arribar al mínim històric del 24%, Salut Pública busca noves accions que es puguin realitzar tant en la via pública com en l'àmbit privat

Et sembla bé que es vulgui prohibir fumar dins del cotxe?


No