OPINIÓ

Cap a on va la promoció econòmica de Vilanova i la Geltrú?

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

“Cal un nou rumb en la promoció econòmica. És un dels temes que en la propera legislatura s’hauran de reforçar, iniciar una nova dinàmica”, explicava el regidor socialista en l’esmentada entrevista.

El missatge entre línies és clar i contundent: al proper govern municipal, el PSC (que confia tornar a ser la força més votada) vol controlar l’àrea de Promoció Econòmica i no cedir-la a cap altre partit a través de pactes postelectorals.

Recordem que durant l’actual govern tripartit d’esquerres i els dos anteriors, aquesta regidoria ha estat en mans d’ERC (amb els regidors Bernat Valls, Adolf Montoliu i Tomàs Àlvaro successivament).

Així doncs, sembla que el PSC ha pres la decisió que Promoció Econòmica estigui sota la seva batuta durant la pròxima legislatura, en el cas que torni a ser la força més votada a les eleccions municipals de l’any que ve.

D’altra banda, hem plantejat a la cap de llista de Convergència i Unió a Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, la següent pregunta, via e-mail: Si CiU guanya les properes eleccions municipals a Vilanova però necessita pactar amb altres partits per formar govern, estaria disposada la vostra federació a cedir el departament de Promoció Econòmica a un altre partit o quedaria aquesta regidoria sota el control directe vostre?

“La resposta és clara i no dubto ni un moment en contestar-te: el departament de Promoció Econòmica seria l’últim que estaria disposada a cedir”, afirma Neus Lloveras a través d’un correu electrònic. “Considero que és bàsic que funcioni bé, és a dir molt diferent de com ha estat funcionant els darrers anys, per garantir un bon futur per la ciutat. Es una qüestió de model de ciutat; no podem permetre que Vilanova i la Geltrú continuï perdent força econòmica i que es vagi convertint cada cop més en ciutat dormitori. Està clar que per a l’actual govern de la ciutat aquest no ha estat un tema prioritari, però per a CIU sí”, diu Lloveras.

Indicadors en vermell

I per què és tan important la promoció econòmica de la ciutat? Observem els indicadors: Vilanova i la Geltrú té una taxa d’atur del 18% i no veiem una reducció d’aquest percentatge a curt termini, senzillament perquè a la ciutat no s’estan generant noves oportunitats econòmiques.

Fixem-nos en d’altres indicadors: actualment a Vilanova i la Geltrú hi ha registrades un total de 1.852 empreses (un 2,7% menys respecte l’any passat) i 3.924 autònoms (un 4,4% menys). Però atenció, perquè si fem la comparació respecte l’any 2007, aleshores ens trobem amb unes caigudes del 13% del nombre d’empreses i de l’11% del nombre d’autònoms a Vilanova i la Geltrú, segons les dades oficials recopilades per la Mancomunitat Penedès-Garraf.

A ningú no se li escapa que el descens de l’activitat econòmica i l’augment de l’atur perjudica la qualitat de vida dels ciutadans i minva els ingressos municipals (taxes i impostos), fonamentals per pagar la neteja dels carrers, la seguretat, el manteniment de la ciutat, etc. I si això no ho redrecem, en un futur molt immediat l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú tindrà seriosos problemes per poder pagar puntualment les nòmines dels seus empleats.

Així doncs, si volem reduir l’atur i recuperar ingressos, l’impuls de l’activitat econòmica haurà de ser el pal de paller de la futura gestió municipal: la prioritat número 1 per al mandat 2011-2015.

És a dir, estem parlant d’una àrea estratègica per al futur de Vilanova i la Geltrú. I més en aquests moments.

No obstant això, i tenint en compte la crisi històrica que patim, caldria anar més enllà. No n’hi ha prou amb què els partits grans vulguin controlar directament Promoció Econòmica.

El conjunt de mesures que ens ajudarà a sortir de la crisi no pot quedar limitat a les competències d’una regidoria. Vilanova i la Geltrú necessita una política econòmica transversal que impregni la resta de departaments: urbanisme, recursos humans, serveis viaris, hisenda, medi ambient, esports, cultura...

El que no pot ser és que mantinguem l’esquema actual, en què Promoció Econòmica ha esdevingut quasi una república independent dins l’Ajuntament i amb escassa sintonia amb el teixit empresarial local. Això és vox populi i no genera confiança. Observem per exemple la Fira de Novembre o la Fira dels Invents Attic: se suposa que són dos esdeveniments per afavorir els negocis a la ciutat però curiosament l’associació empresarial local, l’Adeg, no participa ni en el seu disseny ni objectius.

Tornem ara a l’entrevista a Juan Luis Ruiz publicada pel Diari de Vilanova unes setmanes enrere. Ruiz feia la següent exposició: “Cal generar ocupació, més i millor activitat econòmica. I, a més, en els nous sectors productius, més enllà dels tradicionals. Hem d’aconseguir ser líders en aquesta ciutat en les noves tecnologies, en la nova economia”.

Ruiz parla de projectes a mig-llarg termini que probablement ja han començat a rodar de la mà dels socialistes (però no d’ERC) i en particular de l’actual alcalde Joan Ignasi Elena. Així que ja ho veuen, el canvi està en marxa.

En qualsevol cas, sóc del parer que el futur alcalde o alcaldessa de Vilanova i la Geltrú hauria d’assumir també la regidoria de Promoció Econòmica. I per què? En primer lloc, per garantir una autèntica política transversal dins l’Ajuntament a favor de l’impuls econòmic. I en segon lloc però no menys important: per enviar un senyal inequívoc de confiança al món empresarial, tan de dins com de fora de la ciutat, amb l’objectiu de captar inversions i que la màquina torni a funcionar.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local