OPINIÓ

Perspectiva turística 2011

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Del 9 a l'11 de març passats, vaig tenir l'oportunitat d'assistir a la fira turística ITB de Berlín com a enviat especial del meu mitjà, Hosteltur.com, i la perspectiva per al 2011 és clara. Enguany Catalunya, Balears, Andalusia, Canàries i altres destinacions d'Espanya rebran més turistes, però seran visitants "prestats" arran de la conjuntura geopolítica del nord d'Àfrica. El repte, així doncs, serà fidelitzar aquests viatgers perquè tornin en el futur.

Abans de continuar, voldria recordar als lectors algunes dades per situar el pes econòmic de l'activitat turística. A la comarca del Garraf, el sector turístic ocupa el 17,6% dels treballadors ocupats (la mitjana a Catalunya és de l'11,7%) segons dades de l'Observatori de Turisme de la Generalitat. Al Garraf, el turisme representa el 15,2% del PIB global de la comarca, quan la mitjana a Catalunya és del 10,9%.

A més, els municipis aplegats sota la marca "Costa del Garraf" (formada per tres comarques: Garraf, Alt Penedès i Baix Llobregat) reben prop de 683.000 turistes l'any, que generen quatre milions de pernoctacions en establiments reglats.

Atès aquest nombre de visitants i dies d'estada, la despesa turística és com una fina pluja que beneficia múltiples sectors econòmics, i no només l'hoteler o els restaurants. També en treuen profit directe les botigues de roba, els supermercats, els forns de pa, els taxistes, etc, i indirectament també s'acaben beneficiant lampistes, paletes, informàtics, jardiners… La llista seria inacabable. No oblidem que dins la marca "Costa del Garraf" hi ha 168 hotels, 8 càmpings i 58 allotjaments rurals, a més de 44.000 segones residències.

Durant els darrers cinc anys, però, molts lectors hauran llegit als diaris titulars del tipus "El turisme està en crisi" o "El model de sol i platja està esgotat". És veritat que el turisme necessita renovar-se i reinventar-se, doncs cada vegada existeixen més destinacions competidores al món i els viatgers d'avui dia són diferents als de fa 20 anys enrere. No obstant això, el turisme està sent una de les primeres activitats econòmiques en sortir de la crisi.

I ara ens trobem davant una conjuntura molt especial, que pot impulsar encara més el turisme a Espanya, segons es va apuntar a l'ITB. Per un costat, tenim la recuperació econòmica a diferents països europeus, amb Alemanya al capdavant, cosa que ha generat una robusta demanda turística entre els consumidors europeus. I per l'altra banda, tenim les revoltes d'Egipte i Tunísia, més el conflicte de Líbia, és a dir un focus d'inestabilitat al Nord de l'Àfrica que impulsarà a milions de turistes a buscar d'altres destinacions al 2011.

Empresaris hotelers, directius de turoperadors i tota mena d'experts que van acudir a la fira ITB van coincidir en el diagnòstic: Espanya viurà enguany un boom turístic. De fet, les reserves ja fetes a Alemanya al gener i febrer per viatjar a l'estiu a les diferents destinacions de sol i platja espanyoles mostren creixements interanuals del 10% al 25%.

No obstant això, els problemes de les destinacions emergents no duraran sempre i hom preveu que al 2012 tant Egipte com Tunísia tornaran amb molta força al mercat turístic. És a dir, aquests dos països i d'altres del món àrab enguany ens "prestaran" els seus turistes.

El repte per a nosaltres, així doncs, serà fidelitzar aquests visitants perquè tornin en el futur. I és que el turisme no només és una pluja fina que reparteix riquesa entre múltiples sectors, sinó que també pot ser, a la nostra comarca, una font de nova ocupació.

El DIARI DE VILANOVA de l'11 de març passat ens recordava que les xifres de l'atur a la comarca del Garraf no deixen de créixer i quasi hem arribat a les 13.000 persones desocupades. I el secretari d'UGT de la comarca, Francesc Rica, reconeixia a les mateixes pàgines que serà molt difícil recuperar els milers de llocs de treball destruïts arran de la punxada de la construcció. A més, ja no vindran grans indústries i, desafortunadament, durant els anys de vaques grasses tampoc vam saber posar en marxa nous motors econòmics.

Ara bé, fidelitzar els turistes no és una feina exclusiva dels hotelers, dels cambrers o de les oficines d'informació turística. Aquesta és una tasca col.lectiva, doncs el viatger, quan torna al seu país, s'acaba emportant una visió del conjunt de la destinació. El policia que ajuda una família d'alemanys a trobar el seu nen que s'ha perdut a la Rambla; el botiguer que fa un esforç extra per comunicar-se amb un jubilat anglès que vol comprar-li un article; el taxista que porta una jove parella de francesos a un restaurant; el veí al qual un ciutadà holandès demana com arribar a un museu… Tots nosaltres formem part de l'experiència del turista.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local