OPINIÓ

Els infants i la ciència

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest esdeveniment s’ha anat consolidant. Cada cop, la resposta ha estat més bona per part dels participants i ja anem per la sisena edició. Podem dir que el Congrés ja té entitat pròpia, ja està força consolidat i bona part del professorat de ciències de la comarca ja hi compta, ja forma part del seu calendari.

Sempre hem dit que per a participar al Congrés no hem de fer una activitat especial. El que pretenem és que els grups participants ens mostrin el que fan habitualment, ens expliquin aquella recerca que han portat a terme, aquella pregunta que s’han fet, aquelles hipòtesis que han formulat, aquelles conclusions a què han arribat... I això és el que pretén el Congrés: un espai de comunicació i relació, on l’alumnat participant expliqui als seus companys i companyes la seva experiència.

En aquesta sisena edició, s’han superat totes les previsions. Ha calgut ampliar un dia més les jornades de presentacions. Quasi 1.200 alumnes de 19 escoles de la comarca ens han presentat 27 ponències. Això vol dir 27 preguntes que s’han formulat amb les conseqüents hipòtesis i conclusions.

Com es transforma el raïm? Com es fa el vi? Què passa a l’espai? Com és la vida de les formigues? I la dels insectes pal? Què són les olors? Qui viu al compostador? L’ou o la gallina? Fem art amb altres materials? Explotarà, s’enlairarà, s’inflarà? Quin temps farà? Com es poden observar els fenòmens meteorològics? Es fonen els casquets polars? Com funciona una depuradora? Quin és el procés del cotó a la roba? Com eren els nostres avantpassats? Com és i com es comporta l’aigua? Què passa amb els volcans? Com es conserven els aliments? Com es fa el paper? Com s’alimenten les plantes? Es pot fer energia sense contaminar? Si sóc més gran, peso més? Com es fa el xató de Vilanova i la Geltrú? Els bolets són vegetals?

Totes aquestes preguntes han estat formulades per l’alumnat participant al 6è congrés i, entre el dilluns 9 i el divendres 13 de maig, els diferents grups ens han anat explicant els processos que han anat seguint per respondre-les.

Tal com ens proposem, el Congrés de Ciència pretén donar una eina més per potenciar tot el treball que s’està portant a terme als centres en l’àmbit de l’observació, la recerca i l’experimentació. Els objectiu són amplis i variats: valorar el treball científic, donar un marc adequat (organització, medis, espai i temps) perquè grups d’escolars de la comarca mostrin els seus treballs d’investigació en l’àrea de ciència, valorar les bones pràctiques, potenciar el treball en recerca i crear situacions gratificants per l’alumnat i el professorat, incidir en l’aprenentatge de les diverses habilitats lingüístiques i de comunicació... En definitiva, fer que l’alumnat se senti protagonista.

Els diferents grups han treballat molt i, de la mateixa manera que expliquen als seus companys i companyes d’altres centres el resultat de les seves recerques, escolten les explicacions dels altres grups. Aquest, potser, és un dels valors més destacables: en una jornada del Congrés, hi ha 200 alumnes des de P-3 fins a 6è a la sala, i el silenci i l’atenció amb què l’auditori segueix les explicacions fan impressió. Esperem, doncs, poder gaudir durant molt de temps d’aquesta activitat.

Xavier Planas, director del Centre de Recursos Pedagògics del Garraf

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local