OPINIÓ

Impostos, inversions i dinamització econòmica

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Certament, l'equilibri que podia imperar fa uns anys quan els ingressos considerats corrents donaven per pagar les despeses corrents corresponents a un alt nivell de serveis, i també permetien un cert grau d'inversió en infraestructures, projectes de futur, etc., s'ha trencat fruit de les actuacions dels darrers governs socialistes, tan a nivell municipal com de la Generalitat. Aquest equilibri que permetia sustentar una societat del benestar ja no existeix, i el desequilibri creat en forma de deute i dèficit públic durarà encara uns quants anys.

Una nova fórmula que combini un nivell de serveis adaptat a les circumstàncies, majors fluxos d'ingressos i una major eficiència en la gestió ha de portar a un nou equilibri que compleixi la màxima de no gastar més del que s'ingressa. Les tres variables (deute municipal, nivell de serveis, impostos) estan íntimament vinculades i funcionen com si fossin vasos comunicants. Si volem eixugar deute cal reduir serveis i/o augmentar impostos. Si no pugen els impostos i es vol mantenir el nivell dels serveis, el deute heretat no baixa sinó que encara pot pujar. Per a cada municipi, caldrà trobar el millor equilibri que vindrà dimensionat sobretot pel volum de deute existent.

També el concepte “impostos” haurà d'afinar-se. Aquells impostos generals, iguals per a tots, hauran d'ajudar a pagar els serveis generals que reben els ciutadans. Tanmateix, aquelles taxes que cobreixen part del cost de determinats serveis hauran de venir suportats principalment pels usuaris o beneficiaris directes del servei. Una major contribució als costos dels serveis per part dels seus usuaris ha de ser també una de les vies de solució. Aquesta sembla a priori una de les que ha de contribuir a una major equitat social.

No ens deixem portar per aquells que volen aprofitar-se políticament de la crisi sense massa escrúpols perquè han estat ells mateixos els causants del forat. No tenen raó quan contraposen impostos o dinamització econòmica. Malauradament, el volum de deutes que han deixat és tan descomunal que no es poden mantenir els serveis essencials sense una major contribució dels ciutadans. També s'equivoquen quan pensen que la via dels impostos no ajuda a dinamitzar l'economia. Hores d'ara és una de les poques vies. Els impostos d'ara permeten anar liquidant deute pendent; que vol dir treballadors i empreses que no han cobrat des de fa mesos i anys. Els impostos d'ara no permeten fer caixa com alguns volen confondre a la població. Els impostos ajuden ara a tirar endavant algunes empreses, que a la vegada hauran d'ajudar a tirar endavant a altres empreses i als seus treballadors i famílies. També ajudaran a reduir el deute que les empreses van haver de contraure quan els governs anteriors van deixar de pagar-les, sense reduir o renunciar als seus serveis. Hem d'esperar que aquesta dinàmica ajudi a mig termini tornar a equilibrar la balança.

Òbviament no podem defallir en buscar solucions innovadores ni caure en la desesperació d'un volum de deute quasi inabastable. Cal fer despertar aquell emprenedor que tots i totes portem a dins i donar-li la llibertat de qüestionar el status quo actual. Les coses es poden fer de diferent manera a com s'han fet fins ara. Si volem solucions als nous reptes segur que no les trobarem fent les mateixes coses que abans.


Jordi Mas
Regidor d'Hisenda i Innovació Pública
Ajuntament de Sitges

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local