
-
Tribuna
-
Pau Fuentes
- 23-07-2012 20:53
VD. Imatge de la noticia de TV3
En l’actualitat l’audiència d’un programa de televisió o les lectures d’una noticia a Internetcobren una importància cabdal; s’acaben convertint en la pròpia noticia. És aquest fet admissible en un informatiu?
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Les audiències són el barem per definir a les cadenes si un contingut ha de mantenir-se o ha de suprimir-se per un altre que pugi la mitjana de share d’aquella franja horària pel canal. Ha de ser també aquest el criteri que marqui la pauta en un telenotícies?
Posem-nos en matèria amb un parell d’exemples. Avui mateix, en el Telenotícies migdia de TV3, que s’oferia en directe des de Figueres per un millor seguiment dels incendis de l’Alt Empordà, i just després de la intervenció del conseller Felip Puig, s’afegia la dada que la noticia sobre l’incendi era la segona més visitada en tota la història del portal web 324.cat. Així mateix, s’indicava l’alta repercussió en les xarxes socials del traumàtic incident. Unes aportacions que es podrien considerar singulars però mai interessants ni enriquidores pel televident. Què li aporta al telespectador que vol informar-se sobre l’incendi i les seves conseqüències saber que la noticia és la segona més llegida en la història del web informatiu de Televisió de Catalunya?
Aquest és el cas més sagnant per la transcendència de la informació tot i que la utilització de dades per enlluernar el gran seguiment de les cadenes no és nova ni poc freqüent. Fa unes setmanes, després d’una carrera de Formula 1, TV3 i Antena3, els dos canals amb els drets de la competició automobilística a l’Estat, obrien els seus espais d’esports destacant el gran seguiment de la carrera en qüestió abans, fins i tot, d’anunciar el guanyador de la mateixa. Curiós el cas on es prima l’enlluernament propi per davant del contingut, les audiències i visites per davant de la informació que realment interessa al qui està a l’altra banda de la pantalla. En definitiva, el domini del mitjà com a noticia pels espectadors.
Per què, mira vostè els informatius amb l’objectiu d’esbrinar que la seva cadena lidera les audiències? Que un espai de la seva graella, de la graella de la seva televisió, ha estat seguit per tal quantitat d’espectadors? El fa més culte saber que han mort 4 persones però que aquesta noticia és la segona més visitada de tota la història del lloc web del canal? A mi, personalment, no.
És perfectament compressible que el senyor que paga decideixi cancel•lar un programa d’entreteniment per falta d’audiència al no ser-li rendible; és acceptable que, puntualment, els mitjans de comunicació facin gala dels fidels seguidors dels que gaudeixen, ja siguin telespectadors, radiooients o lectors; però és molt qüestionable, i fins i tots inadmissible, que programes d’informació converteixin el seguiment del seu públic en una noticia més important i transcendent que els fets que ens envolten dia a dia.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!