
-
Tribuna
-
Rafel Florenciano
- 07-08-2012 20:58
VD.
Node Garraf involucra empreses i administracions per establir una estratègia comuna que redueixi la dependència energètica del territori
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aprofitar els recursos energètics és un deure de totes aquelles institucions, administracions, empreses i ciutadans implicats en un territori, tant pel que fa a la producció, al consum, com en el seu ús eficient.
L’energia és la base del progrés. Sense energia assequible no s’entendrien les millores en el desenvolupament humà dels darrers anys. Ara, amb la reducció dels recursos energètics fòssils i nuclears –si més no, el seu cost segueix ascendint substancialment i afecta a la competitivitat d’empreses i ciutadans–, hem de focalitzar els esforços, sens dubte, cap a les energies renovables (1).
El desenvolupament de les energies renovables va ampliant la seva participació al mix de generació energètica i és en aquest camp on es pot actuar des del propi territori, allà on vivim. Es tracta, doncs, d’analitzar el consum energètic: què i com consumim, d’on ve l’energia, i si podem planificar –si més no, parcialmente– els propis recursos i, sobretot, si podem millorar com els consumim.
Els propis recursos
Els recursos endògens –els que tenim al nostre abast–, per poc que puguin semblar, són importants. I quins són? El sol és el recurs universal. Hi ha dos factors claus que permeten afirmar-ho. Primer, la reducció dels costos de la tecnologia solar (hem doblat la seva eficiència i hem reduït el seu cost en poc temps). I segon, l’increment de preus de les energies fòssils. En qualsevol cas, el vent bufa a favor del sol com a font d’energia.
L’eficiència energètica. Com consumim l’energia? És a dir, com malbaratem un recurs escàs i car? Aquí hi ha un gran camí a recórrer. Tots els territoris disposem de sol (el seu aprofitament en sistemes distribuïts fotovoltaics –l’autoconsum– i en sistemes centralitzats termosolars per generar electricitat i els sistemes d’escalfament d’aigua ACS). Així, doncs, tots els territoris podem promoure mesures d’eficiència energètica dirigides a reduir el consum i optimitzar-lo.
Altres recursos depenen de la situació geogràfica i les condicions favorables i, per tant, també poden contribuir al mix energètic, com per exemple la biomassa, l’eòlica, la hidràulica i els residus. Hi ha quatre denominadors comuns en aquestes fons d’energia: disposem d’una tecnologia existent provada i sovint prou competitiva; són energies netes i neutres en generació de CO2 i gasos d’efecte hivernacle; contribueixen a reduir la dependència de l’exterior i a fer, per tant, la nostra economia més competitiva; i són generadores d’ocupació local no susceptible de ser deslocalitzada.
Disposant de determinats recursos energètics, la seva explotació és generadora d’activitat econòmica i ocupación. Primerament, ens podem referir al sol: a banda de la possible fabricació de components, necessitem fer instal•lacions i manteniment –ACS i fotovoltaics– (2). En segon lloc, tenim l’àmbit de l’eficiència, en què emergeix la rehabilitació energètica d’edificis en els sectors residencial i terciari, tant de propietat pública com privada: la indústria, hotels… Un recent estudi (3) no deixa dubtes sobre la repercussió econòmica positiva si treballem en aquest camp.
En tercer lloc, l’activitat silvícola amb la biomassa, que ha estat oblidada durant dècades. En quart lloc, la mobilitat amb la indústria dels vehicles elèctrics de proximitat: bicicletes, motos i cotxes, components auxiliars, instal•lacions, manteniments… I cinquè, la gestió de residus amb la recollida, la selecció i la valorització.
Superant el món de les voluntats, és necessari passar a l’acció. I, per fer-ho, cal comptar amb la col•laboració público-privada i tenir objectius quantificables. Es tracta de facilitar l’activitat empresarial enfocada a l’aprofitament dels recursos energètics i donar estabilitat a la normativa per promoure la inversió privada en aquest camp.
La proposta al Garraf
El Garraf és actiu en diversos camps vinculats a l’energia i, per tant, se cerca propiciar l’explotació dels recursos energètics vinculats al nostre territori –biomassa forestal i el sol– i afavorir activitats empresarials vinculades a la producció, distribució, instal•lació, manteniment i consum. I també projectar, a més, un exemple mesurable en el camp de l’estalvi i l’eficiència energètica, centrat en la rehabilitació energètica d’edificis com a font d’estalvi econòmic i de generació d’ocupació.
L’activitat vinculada a la biomassa pot crear per cada 10.000Tm/any de fusta, 9 llocs de treball directes i 13 d’indirectes. En generació fotovoltaica, quan arribem a la paritat en la xarxa dinàmica prevista a Espanya pel 2014 i 2015, es generarà una nova demanda que pel cap baix s’estima –només al Garraf i durant els anys 2016 i 2017– en 2.000 potencials clients als què s’haurà de donar resposta en la generació d’electricitat.
Per fer-ho possible, des de Node Garraf s’està involucrant les administracions locals i les empreses davant la necessitat de comptar amb una estratègia energètica comuna a mig i llarg termini per reduir la dependència energètica del territori i aconseguir, d’aquesta manera, el consens sobre quines actuacions són necessàries a la comarca en l’àmbit energètic.
Concretament, els centres d’atenció actual són:
- L’ús tèrmic de la biomassa dels boscos del Massís del Garraf per a calderes privades i públiques. A partir de la capacitat de generació d’estella procedent del boscos i zones de poda urbana, es promouen inversions en la transformació, transport i consum d’aquest combustible renovable i, de forma paral•lela, s’incentiva la reconversió tecnològica per l’ús progressiu de les calderes de gas-oil en les zones que ara en són usuàries.
- Gestió compartida de serveis energètics municipals. A partir de l’anàlisi dels consums públics, es planificaran millores en enllumenats, compra d’energia i tractarem d’homologar les respectives ordenances municipals que afectin al conjunt de l’activitat vinculada als recursos energètics en sentit ampli, des de les activitats productives fins a les de consum, d’energies renovables i de les activitats empresarials vinculades.
- Projecte de rehabilitació i gestió energètica d’un equipament municipal i/o un edifici residencial o turístic amb vocació demostrativa i extensible a la resta de la comarca. Es parteix d’un edifici amb consums estables al llarg de l’any i projectem la seva rehabilitació energètica, parametritzant inversions, incorporacions d’energies renovables, finançament, estalvis, amortitzacions i activitat econòmica vinculada. Els resultats han de permetre planificar inversions en els propers anys en el camp de la rehabilitació energètica d’edificis.
- Creació d’un centre de formació especialitzat en energies renovables i eficiència energètica vinculat al campus universitari. La formació permanent dirigida a nous alumnes i a la reconversió de determinades professions són del tot necessàries en aquest tipus d’activitats.
Aquest plantejaments han de permetre situar al Garraf com un dels territoris pioners en la introducció dels recursos energètics en el camp dels desenvolupament econòmic.
(1) Vegeu: http://revolucionenergetica.es/ . Energia 3.0 Sistema energètic basat en intel•ligència, eficiència i renovables 100% Set’11– Greenpeace. L’Informe Special Report on Renowable Energy Sources and Climate Change Mitigation de l’internet Panel on Climate Change, considera que les energies renovables podrien cobrir més de tres quartes parts de les necessitats energètique mundials el 2050. Vegeu: http://srren.ipcc-wg3.de .
(2) Vegeu: www.epia.org European Photovoltaic Industry Assocciation.
(3) Vegeu: Pla Estratègic Metropolità de BCN. Nov’11- Estudi Ramon Folch i Associats, S.L., http://www.erf.cat/php/noticia.php?id_noti=1417 .
Rafel Florenciano
Director de l’Agència de Desenvolupament Node Garraf
Vilanova i la Geltrú, 7 d’agost de 2012
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!