
-
Tribuna
-
Special Olympics
- 04-10-2012 19:44
VD. Neus Lloveras
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Com creu que la ciutadania rep el fet de repetir com a seu d’uns Jocs Special Olympics?
Estic convençuda que la ciutadania de Vilanova i la Geltrú ha rebut de molt bon grat el fet de tornar a organitzar una edició dels Jocs Special Olympics, que servirà per commemorar el vintè aniversari. Això ho podem veure clarament en el volum d’homes i dones que, desinteressadament, han volgut participar com a voluntaris a l’esdeveniment. Hem rebut més de 700 peticions de voluntariat, de les quals n’hem hagut de descartar 200 perquè per organització en calien només 500. Tot i això, moltes d’aquestes 200 persones participaran activament en l’arribada de la torxa a Vilanova i la Geltrú el dimecres 10 d’octubre.
Quins records guarden els vilanovins i vilanovines de l’any 92?
El record del Jocs del 92 encara és molt present entre nosaltres. Va ser una fita molt important per la ciutat i va deixar petjada. Segurament per això, tot i la complexitat d’organitzar els Jocs, tant des del personal de l’Ajuntament com des de la societat civil i el món de l’associacionisme, només hem trobat facilitats i voluntat de participar i col•laborar-hi de manera activa.
Per què és positiu que Vilanova torni a acollir de nou els esportistes Special Olympics?
Perquè és més que un esdeveniment esportiu. Special Olympics és una marca coneguda arreu del planeta. La seva tasca, no només en el món de l’esport, sinó també en la integració de les persones amb discapacitat intel•lectual, és un veritable referent. Només per aquest fet ja paga la pena l’esforç. Però també es un bon moment per donar a conèixer la nostra ciutat a més d’un miler de famílies de molts i diversos indrets, de convidar-los a gaudir-la i descobrir-la. Si la coneixen, estic convençuda que quan puguin tornaran.
Com és la participació de Vilanova i la Geltrú en aquests Jocs?
Des de Vilanova i la Geltrú hem posat a disposició dels Jocs les infraestructures necessàries perquè tot funcioni el millor possible. Ja siguin instal•lacions esportives, mitjans de transport, gestió del voluntariat, allotjaments, etc. Vilanova i la Geltrú també organitzarà la cerimònia de clausura el diumenge 14 d’octubre.
Quin missatge dóna per animar la gent perquè vingui de públic als Jocs? I perquè participi en les diferents activitats obertes a tothom, com les propostes del Village.
La participació del públic als Jocs serà importantíssima. Per als esportistes, que s’han preparat durant mesos amb la il•lusió de tenir aquest moment de protagonisme, de demostrar tot el que poden donar a través de l’esport, l’escalf del públic serà un premi en si mateix. Alhora, els assistents gaudiran segur, perquè d’espectacle i emotivitat no n’hi faltarà.
D’altra banda, l’espai del Village esdevindrà el veritable cor dels Jocs. En el Village es crearà el punt de trobada, serà l’indret on els esportistes, les seves famílies i els visitants es podran relacionar d’una manera directa en un entorn agradable i ple de propostes de tota mena, gràcies a la implicació de moltes entitats vilanovines.
Considera que després que se celebrin els Jocs, hi haurà canvis en els mateixos vilanovins sobre les persones amb discapacitat intel•lectual?
El cert és que a Vilanova i la Geltrú ja des de fa molts anys, fins i tot abans del 92, existeix una sensibilitat especial cap a les persones amb discapacitat intel•lectual. La veterania de centres especialitzats com el Sant Miquel o l’empresa TEGAR així ho demostren. Els Jocs no suposaran un canvi sobre la percepció que sempre hem tingut vers les persones amb discapacitat intel•lectual. En tot cas, ens servirà per reafirmar-nos que el camí que va emprendre a la ciutat era el correcte i que cal seguir treballant en aquesta direcció.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!