ALTRES MODELS DE GESTIÓ

Nafarroa reuneix 20 plataformes contra la incineració

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una vintena de plataformes de l'Estat espanyol i Mèxic es van reunir aquest cap de setmana a Alsasua per denunciar la incineració de residus a cimenteres i exigir altres models de gestió de residus. Era la quarta trobada de la coordinadora de plataformes amb la finalitat de posar en comú experiències i estratègies. La jornada fou intensa amb diverses ponències d'experts en la matèria que presentaren els diversos perills i problemàtiques de la combustió d’escombraries, llots de depuradores, neumàtics  i altres residus a les cimenteres . La coordinadora preveu acudir al fiscal general de l'Estat i al Congrés dels Diputats amb una proposició no de llei de residu zero. També portaran la seva denúncia a Europa.

'La incineració és la forma més insostenible i perillosa que existeix per al tractament dels residus", asseguraven des de la coordinadora. En aquest sentit, han assenyalat que "genera emissions que perjudiquen greument la salut de les persones, animals i plantes, la qualitat de l'aire i de l'aigua. Davant elles no existeix un nivell segur d'exposició".

D'altra banda, van denunciar que "s'està generalitzant la producció de preparats provinents de residus per a ser cremats en plantes cimenteres, que per interessos econòmics propis i amb el suport de les administracions, estan suplint les plantes de valorització energètiques previstes en els plans de residus ". Sobre això, han assenyalat que ja es planteja el Pla Integrat de Gestió de Residus de València.

Així, van exigir a les administracions que no concedeixin autoritzacions que "converteixin a les cimenteres en gestors finalistes de residus" i que, en el seu lloc, inverteixin en models alternatius basats en les 3 R: reducció, reutilització i reciclatge. "Advoquem per sistemes més respectuosos amb la salut de les persones, el medi ambient i amb altres formes de desenvolupament que creen ocupació en lloc de destruir-lo, tal com passa en les cimenteres-incineradores", van afirmar.

D'altra banda, van fer una crida a la ciutadania a que s'organitzi i no doni suport a partits que defensin la incineració, destacant la importància de la unitat d'acció: "És un moviment global davant un problema comú que exigeix solucions globals".
La coordinadora preveu recórrer al fiscal general de l'Estat i portar la seva denúncia a Europa. Advoca per models alternatius basats en la reducció, la reutilització i el reciclatge.

L’Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient (APMA) va assistir a aquestes jornades. Estem molt sensibilitzats per aquest tema ja que ens afecta de forma molt directa a la nostra salut. L’afectació al territori és molt greu ja que actualment estan cremant residus les cimenteres de Vallcarca i la dels Monjos.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local