Habitatges sostenibles

No cal anunciar-se en verd

Habitatges sostenibles a les Borges Blanques

Habitatges sostenibles a les Borges Blanques

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Que la sostenibilitat pot tenir altres colors ho demostren aquests habitatges -d'entre 50 i 80 metres- a Les Borges Blanques (Lleida) que aborden el control del consum energètic des d'estratègies "més arquitectòniques que tecnològiques", expliquen els arquitectes Patricio Martínez i Maximià Torruella .

Què fa que aquests habitatges siguin sostenibles? El solar era triangular i arribava amb una proposta de dos pisos per planta. En un triangle, els dos habitatges només tenien una façana ja que la part edificada ocupava tot el solar. Amb aquest punt de partida, els arquitectes van proposar redistribuir el projecte sense reduir els metres útils dels pisos, però aconseguint un pati posterior.

La idea era millorar els habitatges i aconseguir un funcionament energètic molt més eficient gràcies a les dues façanes, és a dir, gràcies a poder tenir més llum natural i ventilació creuada natural. Van aconseguir el seu propòsit optimitzant les circulacions dels habitatges i assumint que l'escala de veïns i el replà formarien part del pati del darrere. Amb aquests canvis, es va aconseguir estalviar en il•luminació (individual i col•lectiva) i en climatització sense sacrificar metres quadrats.

Altres solucions constructives -com la utilització de termoargila per a les parts opaques, emprar corredisses de lames per controlar la incidència del sol (i de pas protegir la intimitat) o incrementar el gruix de l'aïllament en les zones fredes per sobre de la normativa-contribuir a que l'edifici consumeixi molt poca energia. Aquesta energia, la produeix el propi immoble amb panells solars tèrmics (per a l'aigua calenta), fotovoltaics (per l'electricitat), conductes de sol (tub-sol, per portar la llum solar de la coberta al local a la planta soterrani) i un dipòsit que recull l'aigua de pluja per a l'aigua de reg, manteniment i neteja.

Amb tot, l'arquitecte Patricio Martínez està convençut que "utilitzar una doble façana en lloc d'una única és potser la decisió de major calat en el resultat del balanç energètic de l'edifici i, per descomptat, en la qual mes ens va costar convèncer al client ". Ell i el seu soci Maximià Torruella, creuen que és en aquest àmbit de les primeres decisions on més es condicionen els problemes o les solucions energètiques que tindrà l'arquitectura. "La resta és com els extres d'un cotxe: qüestió d'anar afegint". I, per descomptat, no tot ha de ser verd.

Introducció a l’arquitectura sostenible

En aquest context, el Campus Universitari de la Mediterrània programa el curs “Introducció a una arquitectura sostenible” sota la direcció dels professors de Departament de Projectes Arquitectònics de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC-ETSAV) Berta Badí i Milà, Daniel García-Escudero i Carles Marcos Padrós. El monogràfic tindrà lloc a l’EPSEVG-UPC de Vilanova i la Geltrú del 22 al 26 de juliol.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local