Campus Universitari de la Mediterrània

El patriarcat a la Mediterrània

Eix. Dones a Egipte

Eix. Dones a Egipte

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un dels elements més mediàtics de les primaveres àrabs ha estat veure com els joves, principalment les dones, participen a les manifestacions. Les bloggers de les revoltes àrabs, dones joves molt actives i punyents, han donat la volta al món. Aquestes dones valentes no han estat correspostes amb l’obtenció de gaires escons a les eleccions ja que han de competir dintre d’un sistema patriarcal i gerontocràtic de partits que no estima gaire que les dones estiguin a l’espai públic i menys polític.

El patriarcat ha estat un element generador de imatges, religions i pràctiques socials tant al nord com al sud de la Mediterrània. Del mite grec de les amazones a les dones joves que utilitzen les noves tecnologies i els seus blogs al món àrab i que han estat agredides amb cruesa, la visió sobre les dones ha tingut diferents connotacions en un moment o altre de la història i en relació a la posició centre perifèria. 

L’especialista en literatura clàssica, Mary R. Lefkowitz, manifesta que el més important llegat dels grecs no és com es pensa, la democràcia sinó la mitologia que ha prefigurat una important visió del món civilitzat. Per a Maria Àngels Roque, directora del Departament de Cultures Mediterrànies i Societat Civil de l’IEMed, el mite de les amazones està vinculat a fonamentar el patriarcat, ja que les amazones són dones soles, sense homes. Estan del costat de la salvatgia i, malgrat que la mutilació del pit només apareix en algun text i mai en imatges, sí que les representen vestides amb roba dels pobles enemics. Quan es parla de les amazones no es critica el fet biològic sinó el moral.

En paraules de l’antrolpòloga de l’IEMED, tant de bo que el segle XXI pugui arribar a aconseguir una veritable diversitat ciutadana on no entri en conflicte ser dona, tenir una religió, una llengua diferent per a poder participar en un estat de dret. Aconseguir la dignitat ciutadana en el sentit de que les dones tinguin els mateixos drets que els homes, que els joves tinguin una feina digna, que les minories per a preservar la seva identitat no els hi calgui tancar-se en si mateixes.

L’apunt: la dona a les cultures mediterrànies

En aquest context, el Campus Universitari de la Mediterrània, sota la coordinació de l’Institut Europeu de la Mediterrània i la direcció de la pròpia Maria Àngels Roque, organitza el curs “La Dona a les cultures mediterrànies: Del mite de les amazones a les bloggers de la primavera àrab” del 30 de setembre al 4 d’octubre. Per a més informació i inscripcions podeu consultar el web.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local