Fires

Quina Fira de Novembre 2014 volem a Vilanova i la Geltrú?

Ajuntament de Vilanova. Fira de Novembre 2013

Ajuntament de Vilanova. Fira de Novembre 2013

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Per començar, cal recordar que arreu existeixen moltes fires multisectorials com la de Vilanova i la Geltrú.

Segons dades del departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, l’any que ve se celebraran 122 fires multisectorials a Catalunya. A més a més, tindran lloc 103 fires dedicades a l’alimentació; 75 fires d’artesania i ceràmica; 24 fires de ramaderia i avicultura; 24 fires del sector de lleure-esport-turisme; i 23 fires d’automoció, entre d’altres. En total, se celebraran fires a 241 municipis catalans.

Una fira multisectorial aporta sempre una oferta molt diversa que pot atraure un públic variat, tant local com forani.

No obstant això, existeix el risc que moltes fires d’aquesta classe (122 a tot Catalunya) s’acabin semblant massa entre elles, amb la qual cosa hi ha menys incentius per anar a veure-les.

Això passa quan a tot arreu veiem els mateixos estands d’assegurances, els mateixos embotits, els mateixos cotxes, les mateixes atraccions, etc. Per això la presència d’expositors comarcals amb producte local esdevé un factor crític de diferenciació.

Al document "Fires de Catalunya. Llibre  de bones pràctiques", publicat per la Generalitat, trobem la següent reflexió, apuntada per Xavier Tort-Martorell, professor d’Estadística i Investigació de la UPC: "Quina mena de fires fem? De les que generen orgull o de les d’anar fent? No n’hi ha prou amb anar fent. Si la fira d’aquest any ha estat igual de bé que la de l’any passat, vol dir que ha estat pitjor!"

Així doncs, hem de preguntar-nos: La Fira de Novembre de Vilanova i la Geltrú celebrada l’any 2013 ha estat igual o diferent, a grans trets, respecte les fires que van tenir lloc a la ciutat durant la dècada de 1990 i 2000?

És veritat que els escenaris han anat canviant i en les darreres dues edicions hem vist com els estands i activitats s’han desplaçat cap a la façana marítima…

No obstant això, ha evolucionat la Fira d’acord amb els nous temps i les noves exigències de la ciutat?

En el fons, la discussió sobre quina Fira volem reflecteix una situació no resolta encara: la indefinició del model econòmic de Vilanova i la Geltrú per al segle XXI.

I és que un cop punxada la bombolla de la construcció, amb les grans fàbriques en dificultats i amb una taxa d’atur estructural del 20%, encara som una ciutat en fase de reinvenció en un món cada vegada més global.

Per tant, més enllà del lògic objectiu dels expositors d’intentar vendre el màxim nombre de cotxes, embotits o assegurances, la Fira de Novembre també hauria de servir per vendre Vilanova i la Geltrú als visitants foranis.

I si estem d’acord en aquest objectiu estratègic, aleshores cal passar a la pregunta següent: exactament què volem vendre i a qui?

Al "Butlletí Informatiu de les Fires de Catalunya" de l’octubre passat, en Pere Carles i Freixas, qui fou president de Fira d’Igualada entre el 1992 i el 2013, apuntava: "Els resultats econòmics d’una fira no s’han de mirar només des de l’òptica freda dels números (què ha costat i què hem rebut purament com a balanç econòmic), sinó que cal valorar-ne també la repercussió indirecta: el fet de donar a conèixer un territori, la promoció turística, els serveis, etc".

I també ens advertia: "Cal ser generosos i compartir els èxits, ja que la tendència al lluïment personal pot provocar tensions amb resultats molt negatius per a tots i, no cal dir-ho, per a la fira mateixa".

Així doncs, un cop hem acomiadat la Fira de Novembre 2013, cal començar a dissenyar ja la nova edició per a 2014.

Pensem quin producte local volem potenciar per diferenciar-nos de les altres 121 fires multisectorals que se celebraran a Catalunya i quina imatge com a ciutat volem vendre i a qui.

Volem vendre una destinació turística i comercial? O una ciutat amb qualitat de vida i nombrosos serveis on valgui la pena invertir en la compra d’un habitatge? O potser hem de promocionar-nos a la Fira com un pol de Recerca+Desenvolupament amb petites i mijanes indústries especialitzades?

Crec que podem aprofitar la Fira de Novembre dels propers anys per promocionar-nos en diferents fronts, atès que la nostra ciutat és prou diversa i la reinvenció econòmica no implica pas lligar-se a un únic sector d’activitat.

En qualsevol cas, caldrà fer-ho amb coherència, implicació de les entitats i amb elevades dosis de creativitat i innovació. Així doncs, és hora de posar a treballar les ments llunàtiques de Vilanova i la Geltrú per a la Fira 2014.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local