Inmersió lingüística

El català i el castellà: llengües de convivència i de vertebració social a Catalunya a través de la immersió

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va emetre el passat 31 de gener cinc sentències en què obliga la Conselleria d'Ensenyament, o, en el seu defecte, els directors dels col•legis afectats, a fixar un 25% de l'horari lectiu en castellà per garantir "la seva presència mínima com a llengua vehicular". Una sentència que afecta a una escola de Vilanova i la Geltrú. 

Després de més de 25 anys des de que es va implantar el model d’immersió lingüística a les escoles, avui podem dir que l’escola catalana té un model educatiu consolidat, basat en la no separació dels infants i joves per raó de llengua, que fa possible el coneixement de les dues llengües oficials per part de l’alumnat en acabar l’ensenyament obligatori, tot afavorint la cohesió social i la igualtat d’oportunitats, així com la preservació del coneixement de la llengua pròpia de Catalunya.

Després de 25 anys podem assegurar que cap nen o nena a Catalunya acaba la seva escolarització obligatòria sense dominar les dues llengües oficials del país i per tant amb capacitats suficients per expressar-se correctament en qualsevol d’elles. Dit d’una altra manera: la llengua no és un problema, sinó que ha estat, és i ha de seguir sent un element vehiculador de la cohesió social a Catalunya. Tant és així, que hi ha d’haver una confrontació clara davant de qualsevol intent d’utilització de la les llengües per atiar enfrontaments inútils i, d’aquests, obtenir-ne rèdits electorals.

L’actual model d’escola és el resultat dels esforços de tota la societat, especialment de la comunitat educativa, que amb un consens absolut entorn del model lingüístic, i amb la implicació de pares, mares i del professorat, ha treballat diàriament per tenir una escola catalana, democràtica i de qualitat. La immersió lingüística i la consideració del català com a llengua vehicular han donat força i solidesa a aquest model, el qual ha estat objecte de reconeixement per part de diverses institucions internacionals, i és un referent com a model pedagògic eficient en el Marc Europeu de les Llengües.

Els i les socialistes sempre hem defensat aquest model que ha portat resultats molt positius per l’educació del nostre país, donant lloc a un sistema educatiu que en cap cas ignora el coneixement del castellà i, per tant, reafirma el nostre convenciment que la llengua catalana és i ha de continuar sent la llengua vehicular del sistema educatiu català així com l’eina indispensable que possibiliti la cohesió social del nostre país, encara que alguns partits com PP i Ciutadans vulguin fer creure que el model d’immersió lingüística a les escoles és un problema i utilitzin la llengua com a eina de confrontació.

És sorprenent que a nivell judicial es vulguin fixar còmputs lingüístics a les escoles sense aplicar criteris pedagògics i sense respectar el model democràtic i útil d’immersió lingüística de Catalunya.

Els socialistes de l’Alt Penedès i el Garraf defensem juntament amb els socialistes catalans el model lingüístic de Catalunya. És fruit també de la nostra tasca i un element de consens majoritari per a la integració i la relació de convivència positiva i plural de la societat catalana. Davant d’aquells que utilitzin aquest element essencial per enfrontar, ens hi trobaran al davant.

 

Juan Luis Ruiz, Primer secretari de la Federació Alt Penedès-Garraf del PSC

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local