Campus Universitaria de la Mediterrània

Les matemàtiques ocultes a la vida quotidiana

Eix. Matemàtiques

Eix. Matemàtiques

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Dos camins paral·lels. En un hi ha el món físic, la natura, la vida quotidiana de l'home. En el del costat, aquest llenguatge de pensament abstracte anomenat matemàtiques. Però en el trajecte dos camins es connecten, millorant de tal manera i tan sovint la vida de l'home que els exemples es converteixen en infinits, tan quotidians, que no cal més que anar al bany, encendre la calefacció o l'ordinador per trobar matemàtiques.

Del termòstat al cercador d'Internet. Quan algú posa el termòstat de la calefacció a una temperatura de 20 graus, la màquina encendrà els radiadors fins que la casa estigui una mica per sobre d'aquests 20 graus. Després els s'apagarà fins que l'ambient estigui una mica per sota del desitjat. Després tornarà a encendre... "L'estratègia- quan s'encén, quan s'apaga- no és trivial. Per calcular s'utilitzen equacions matemàtiques", explica Enrique Zuazua, professor de la Universitat Autònoma de Madrid. Aquestes mateixes equacions es fan servir per mantenir una velocitat constant en els lectors de CD, o per saber fins on cal omplir d'aigua la cisterna, afegeix.

La gent està acostumada a que les coses funcionin soles, però darrere hi ha alguna cosa que les fa funcionar", explica Zuazua. En introduir una paraula al cercador d'Internet, per exemple, a Google, els resultats tampoc són casuals. "Els matemàtics imaginem la Xarxa com un munt de bales col·locades sobre una superfície. Cal identificar quines són les que miren i quines les que són mirades, buscar la paraula que es demana i jerarquitzar els resultats- si busques la paraula Kleinberg, vols trobar a Jon Kleinberg, el científic, no al senyor Kleinberg que viu no sé on". Tot això es fa a través d'algoritmes que contemplen totes aquestes variables.

El casc dels ciclistes i el cotxe que menys consumeix. En els últims anys, la forma dels cascos dels ciclistes, almenys els que s'usen en una contrarellotge, ha canviat: arrodonits per davant, acabats en punta per darrere..., i no es tracta d'una qüestió estètica, sinó de aerodinàmica, que intenta millorar el rendiment dels esportistes. Mitjançant equacions, se simula el comportament d'un objecte sòlid (el casc, la bicicleta...) en interacció amb un fluid (l'aire) fins a trobar el disseny més eficient (en aquest cas, el que posi menys resistència a l'aire). En els avions, els cotxes o els vaixells s'utilitza el mateix procediment, i el disseny variarà en funció de l'objectiu: que sigui més ràpid, més estable o que gasti menys combustible .

L’apunt

En aquest context, el Campus Universitari de la Mediterrània presenta el curs “Matemàtiques i vida quotidiana”, el qual tindrà lloc del 30 de juny al 4 de juliol a l’EPSEVG-UPC. El curs, sota la direcció del matemàtic i Dr. en Ciències de l'Educació Joan Gómez i Urgellés, presenta una paròdia de l'ensenyament actual i alhora una tendre invitació a l'apassionant món de l'aprenentatge de les matemàtiques. Farà un viatge matemàtic, sense formalismes ni l'abstracció pròpia de les matemàtiques "d'ofici", a partir dels aspectes quotidians amb l'objectiu de mostrar la matemàtica també pot seduir.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local