Campus Universitaria de la Mediterrània

La violència masclista sobreviu en les parelles més joves

CUM. Campanya de concienciació

CUM. Campanya de concienciació

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La violència masclista no és només un problema de parelles casades, com creuen molts adolescents, que segueixen perpetuant aquests comportaments amb relacions malaltisses. Després d'anys d'avanços en igualtat, els experts alerten que falla l'educació i que segueix dominant una visió romàntica de l'amor en la qual les noies ho aguanten tot, seduïdes per una figura dominant i protectora. Segons els sociòlegs, els adolescents se saben la teoria i racionalment rebutgen la violència, però alerten que el nivell de masclisme és massa elevat per a una generació que ha crescut al segle XXI.

Els centres d'atenció a maltractaments coincideixen que cada vegada són més joves les noies que van a demanar ajuda. Les causes judicials per aquest motiu augmenten entre els més joves, segons la Fiscalia de Menors. Encara que la majoria de les víctimes adolescents tenen entre 15 i 17 anys, els punts especialitzats arriben a rebre nenes de 12 i 13. "En aquestes edats estem lluitant contra l'amor, no contra el maltractador", anuncia Nativitat Hernández Claverie, psicòloga responsable dels grups més joves de la Comissió per a la Investigació de Maltractaments a dones, una ONG que dóna suport a víctimes de violència masclista des dels anys setanta. Hernández Claverie explica que en les teràpies amb les joves s'aprofundeix primer en els seus sentiments cap a aquestes situacions; i després en el què significa el comportament masclista. "Criden confuses, tristes però sense saber el que els passa", apunta Diana Díaz, sotsdirectora de Telèfon de la Fundació Anar, que atén per aquesta via a menors en situació de risc i que detecta la violència contra adolescents com un problema emergent.

Tot i que el degoteig no para i no deixa de preocupar la violència física, la forma més habitual de maltractaments entre joves és el domini psicològic, segons detecten els especialistes: el control sobre la roba que es posen les núvies, el seu maquillatge, les amistats amb les que surten o on passen el temps. I aquí, les noves tecnologies emergeixen com una nova eina de vigilància. "Exerceixen un control aclaparador per a les noies. A través de Whatsapp o Facebook poden saber en tot moment on són, què fan i amb qui. Les fustiguen demanant proves: si diuen que estan veient la televisió, els demanen quina pel·lícula fan en un canal, i si els expliquen que estan al bany, les obliguen a estirar la cadena per demostrar-ho. Això és una cosa que no acostuma a passar amb les víctimes més grans malgrat que aquests mitjans també els tenen a l'abast. Rans. Aquest assetjament es dispara en el moment de la ruptura, quan l'assetjador utilitza qualsevol mecanisme per mantenir el control sobre la seva exparella. Una altra de les modalitats de l'assetjament a través d'Internet consisteix a difondre imatges privades, insults o humiliacions a les xarxes socials.

En aquest context, el Campus Universitari de la Mediterrània, sota la coordinació del Servei de Convivència i Equitat de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, proposa el curs gratuït “Violència masclista, de la reproducció a l’extinció” el qual tindrà lloc a l’EPSEVG-UPV de Vilanova i la Geltrú del 30 de setembre al 14 d’octubre, les tardes de dimarts i dijous de 16 a 20 hores. La formació pretén apropar-nos al coneixement dels aspectes que ens ajudin a comprendre les arrels, el funcionament, l’abast i les conseqüències de la violència masclista.

Amb la intenció d’aportar reflexions centrades en el desenvolupament d’estratègies tan personals com professionals i poder fer front a aquestes conductes, enfortint les eines de treball integral i en xarxa per a la detecció, intervenció i reparació.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local