Energies renovables

Rebel·lió a bord: energies renovables

CUM.  Ferreret, el primer veler elèctric

CUM. Ferreret, el primer veler elèctric

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Amb l’aparició del Ferreret, el primer veler elèctric, ara fa tres anys, ha quedat demostrat que és possible optar per una navegació més sostenible i eficient i prescindir totalment de combustible fòssil, fet que comporta, entre d'altres beneficis ambientals, la nul•la emissió de CO2 i una gran reducció en la contaminació acústica que tant afecta als animals marins, especialment als cetacis. El Ferreret genera la pròpia energia elèctrica mitjançant plaques solars i un minigenerador eòlic.

Actualment, els motors d'explosió són poc eficients, consumeixen molt i depenen de derivats del petroli que, com a conseqüència, emeten CO2 i altres gasos contaminants, fan soroll i utilitzen olis que representen un residu altament nociu i difícil de gestionar. Davant aquesta situació, l'empresa catalana Innovanautic ha dissenyat un sistema de control i gestió que permet l'aplicació en diferents tipus d'embarcacions d'una innovadora tecnologia basada en energies renovables.

Els principals avantatges que aporta són la reducció d'hidrocarburs, ja que no hi ha contaminació ni d'aigua ni d'aire; la reducció de la contaminació acústica; la inexistència d'olors de gasolina ni derivats; l'assoliment d'un 80% d'eficiència energètica; l'ús de bateries reciclables 100% al final del seu cicle de vida; una navegació indefinida sense necessitat de repostar i la contribució a la vida útil del veler, fent-la més llarga i sostenible.

Aquesta original innovació podria substituir gran part dels mitjans de transport marítims convencionals, propulsats per combustibles fòssils, perquè totes les seves peces i materials són els mateixos que podem trobar al mercat. La tecnologia del veler es podria emprar en la majoria d'embarcacions, especialment les d'ús turístic, domèstic i d'oci, i en petits vaixells de pesca.

En aquest context, el Campus Universitari de la Mediterrània presenta el curs sobre l’ús de les energies renovables a bord el qual tindrà lloc del 6 al 10 d’octubre de 2014 a l’EPSEVG-UPC de Vilanova i la Geltrú. El curs pretén donar a conèixer les oportunitats que ofereixen les energies renovables i aprendre a instal·lar-les a la pròpia embarcació. Informació i inscripcions a www.campusmed.net

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local