Llei avortament

Retirada de l'avantprojecte de llei de l'avortament i dimissió del ministre Gallardón

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest dimarts a la tarda ens arribava la notícia que el ministre de Justícia Alberto Ruiz – Gallardón dimitia, just després que Rajoy anunciés la retirada de l’avantprojecte de llei de l’avortament que el ministre tant havia defensat.

Les primeres sensacions han estat molt bones, sembla ser que la lluita feminista ha guanyat una petita batalla. Malgrat que es manté un punt de l'avantprojecte i s'exposa la incertesa d'una voluntat de consens, avui podem dir que la reforma que rebutjàvem ha quedat en molt menys del que havia de ser i que el ministre de justícia ha dimitit.

La retirada de l'avantprojecte de llei ens permetrà més marge de temps per plantejar l’enfrontament a aquesta reforma que ara mateix no se sap com quedarà, i més espai per seguir lluitant per millorar la llei actual de terminis, que ens limita el temps de plena llibertat a tres mesos, ens sotmet a espais de reflexió que no hem demanat i ens criminalitza per no treure l'avortament del codi penal.

Però no podem deixar d’estar alerta. Rajoy ha anunciat que de moment es retira l’avantprojecte, però que es pretén seguir-hi treballant. Ha assegurat que es mantindrà la modificació en relació a les noies de 16 i 17 anys, les quals només podran avortar amb consentiment patern, una modificació que atempta contra la intimitat i dignitat d'aquelles adolescents, que amb suficient consciència de si mateixes, han pres una decisió; a més deixen desemparades les noies que viuen situacions de conflicte familiar. La resta de punts els seguiran treballant i això no pot generar cap tipus de confiança ni tranquil•litat ni a la societat en general ni al feminisme en particular.

Referent a la dimissió del ministre de justícia, podem considerar que es tracta d'una notícia positiva pel marcat caràcter ideològicament contrari a les llibertats personals. D'una banda, no ha pogut dur a terme la reforma de la llei de l’avortament, que ignorava el dret a decidir sobre el propi cos a les dones i que suposava una de les manifestacions més cíniques de violència de gènere institucional. D'altra banda, finalment marxa del poder una de les persones que més ha atemptat contra la dignitat de les dones en els últims temps, sotmetent-nos a una amenaça constant de privació de drets fonamentals i tractant-nos com a objectes funcionals. I tot això sota els ulls i el consentiment d’un govern i de tot un partit.

Tot i la gran notícia, tant de la retirada de la contrareforma com de la dimissió del ministre, no oblidem que tot plegat s'ha esdevingut per la manca de consens dins del Partit Popular, i per motius electoralistes, així que en cap moment han dit que s'hagi tingut en compte el clam popular generat. Així doncs, les dones i el poble en general seguim sent tractats com a éssers passius a l’espera de les seves decisions. Ells potser sí, però des de baix no menystindrem la feina realitzada per la lluita feminista al carrer, creiem que la resposta a la contrareforma ha estat prou contundent i vivim la notícia com una petita victòria, però som conscients que el resultat final està per guanyar encara!

Des de La Ruda volem mostrar la nostra satisfacció davant d'aquestes dues notícies i deixar clar que seguirem lluitant pel dret a decidir sobre el propi cos, i per tant, per un avortament lliure i gratuït.

Ni un pas enrere: Per un futur digne, avui com ahir les dones decidim desobeir!

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local