Reforma de la façana marítima

Sobre la "plaça" del Port de Vilanova i la Geltrú

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Com ja es sabut, Ports de la Generalitat vol rendibilitzar l’espai anomenat Plaça del Port. La gran idea per aconseguir-ho és arrendar una part de l’espai perquè s’hi facin bars i restaurants. És a dir, posar encara més ciment i obstacles entre el ciutadà i el mar, com si Vilanova no tingués ja un problema des del far fins més enllà del Passeig Lluis Companys. L’Ajuntament s’apunta al carro doncs potser podrà inaugurar alguna cosa abans de les municipals que, a sobre, no els costarà ni un euro.

Gran error. Podríem parlar del que suposa de nova privatització de l’espai públic a primera línia, de la cimentació, del tancament de Vilanova al mar, etc. , però avui em centraré amb el despropòsit que suposa per la Vilanova d’ara i la del futur acceptar la proposta de Ports.

Sabeu quants establiments de restauració i bars hi ha des de la via fins al Passeig?  96! Sabeu quants n’hi ha només al Passeig? 53! (estiu 2014). Creieu que cal més oferta? S’ha valorat l’impacte que tindrà crear més oferta sense oferir cap atractiu nou que estimuli la demanda?

Ara tenim un espai i estem en un temps on podem canviar de veritat i no deixar-nos arrossegar per lo fàcil. Preparem Vilanova pel futur i obrim-la de veritat al mar. Aquesta és la millor inversió que podem fer.

IMAGINEM! Aquest és el punt clau. Si la “Plaça” es deixa, hauria de: Preservar el màxim espai públic possible.  Afavorir  i no limitar la perspectiva des del Passeig. Que estigui orientat al turisme familiar. I el més important: que s’aprofiti per fer alguna cosa que sigui absolutament diferent  respecte del que ofereixi qualsevol competidor del nostre entorn.  Tenim un espai (12.000m2) únic i privilegiat, amb les limitacions i avantatges d’estar alhora dintre d’un port però a primera línia de mar de la ciutat. Hem de fer que sigui un pol d’atracció turística familiar per crear la demanda de la que se’n pugui aprofitar la resta de la ciutat. Aquest és el gran repte dels professionals. Tothom sap  programar-hi un bar o un restaurant però, què aporta això de diferent? Cal que atregui un públic que ens pot portar la C-15 i tota la comarca i, sobretot, que il•lusioni a la ciutat, que la faci sentir orgullosa de tenir una altre icona per la que poder ser reconeguda, com el Museu Balaguer o el del Ferrocarril ... o el mateix Passeig, si ho fem bé.  Ja m’imagino que es pensaran que m’he begut l’enteniment però sinó innovem, sinó pensem i fem diferent estem perduts.

Posaré uns exemples que no són invencions sinó que ja funcionen en altres llocs i que només volen ser una manera de clarificar el que vull dir:

-Un guèiser gegant que té diferents potències i colors en funció dels dies i hores.

-Una plaça on el terra està format per plaques fotovoltaiques que generen corrent elèctrica (comercial) i que, en algunes parts o en tota ella, de nit pren uns color d’aurora boreal que es poden regular amb un programa informàtic creant un efecte màgic.

-Una plaça amb el  terra tot foradat d’una manera especial que actua com un orgue promogut per les petites onades del port. Els sorolls d’aquest es poden connectar a les plaques perquè els colors es modifiquin amb segons els sons provocats pel mar.

-De tots és sabut que els restauradors volen tenir parcs infantils a prop del seu negoci doncs són una atracció de famílies. La plaça podria ser una impressionant instal•lació de jocs d’aquest, divertits, diferents, fets amb imaginació. Res elèctric ni semblant a un Port aventura. Quin reclam més bo tan per un dia d’hivern com per un dia d’estiu per una família que sap que hi ha això a Vilanova, fer una passejada pel Passeig, jugar a la Plaça del Port i anar a dinar o a fer el vermut!

-Spraygrounds, splash fountains, bathing fountains, interactive fountains, tots aquests noms tenen en anglès les Fonts Interactives Divertides (no sé el nom exacte). Poden ser petites o ocupar tota una plaça. Formades per centenars de sortides d’aigua que responen a diferents estímuls: corrent elèctrica d’es d’un programa d’ordinador, per la pressió d’un peu, per les notes d’una música, pels crits de l’usuari, etc.  La canalla i els més grans a l’estiu s’hi passegen i de cop i volta, per una zona comença a brollar l’aigua fent ponts, sortidors, s’apaga d’un cantó, creix amb força per un altre i et vas remullant d’una manera divertida. Pot ser una zona d’estiu, que es combina amb l’anterior.

Imaginem-nos que sou d’Igualada i voleu anar a passar el diumenge fora. Perquè escolliria Vilanova?  I si Vilanova ofereix alguna cosa diferent? Imaginem ... Doncs això: Imaginem.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local