Campus Universitari de la Mediterrània

Fan por els números?

Eix. Matemàtiques

Eix. Matemàtiques

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les matemàtiques, a més de desenvolupar la intuïció i l'esperit crític, constitueixen un element insubstituïble de formació en el rigor, formalisme i raonament. Però, nens, joves i adults solen estar poc interessats en el desenvolupament de la seva destresa matemàtica i els estudiants, en alguns casos, experimenten desassossec quan pressenten que l'hora de la classe de Matemàtiques s'acosta. Aquest rebuig a les matemàtiques és la conseqüència directa de la influència de variables de naturalesa cognitiva i emocional: d'una banda, la dificultat objectiva de les matemàtiques com a disciplina i, de l'altra, la manera subjectiva amb què l'individu afronta aquesta dificultat.

No obstant això, l'opinió majoritària és que les matemàtiques juguen un paper important en la societat. En efecte, les matemàtiques són presents en qualsevol faceta de la nostra vida diària: l'ús dels caixers automàtics d'un banc, les comunicacions per telefonia mòbil, la predicció del temps, les noves tecnologies, l'arquitectura? i fins i tot, encara que no és tan conegut, també en una obra d'art, en la música, en la publicitat, en el cinema o en la lectura d'un llibre. De fet, moltes vegades el paper que juguen les matemàtiques en la vida quotidiana és el de detectar mentides i enganys que, de vegades, es produeixen en les factures amb l'IVA desglossat, en un crèdit financer, en les taxes d'interès d'un préstec hipotecari o en l'adequació dels salaris a la pèrdua de poder adquisitiu. Fins i tot el sistema ISBN dels llibres o el mateix NIF que identifica cada persona presenta algun factor de comprovació basat en el concepte matemàtic de congruència.

En aquest sentit, una de les formes més efectives de motivar i canviar aquesta percepció negativa de les matemàtiques consisteix a establir i presentar, d'una manera amena, la connexió existent entre les matemàtiques i aquestes altres disciplines o activitats directament vinculades amb la vida quotidiana. En aquest context, i amb un llenguatge amè i accessible, Joan Gómez i Urgellès ens proposa un viatge per l'ensenyament i l'aprenentatge de les matemàtiques a partir dels problemes de la vida quotidiana. Ho farà a través del curs “Matemàtiques i vida quotidiana”, en el marc del Campus Universitari de la Mediterrània”, el qual se celebrarà del 19 al 22 de gener de 2015 a l’UPC de Vilanova i la Geltrú.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local