Campus Universitari de la Mediterrània

Com aplicar les matemàtiques a la vida real?

Eix. Despertador

Eix. Despertador

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Fins i tot aquelles persones que pateixen ansietat o fòbies relacionades amb les matemàtiques no es poden escapar de la seva presència tots els dies de les seves vides. A casa, a l'escola, al treball i a la resta de llocs les trobem, les matemàtiques són a tot arreu. Tant si mesurem les quantitats en una recepta de cuina, o calculem si amb la meitat del dipòsit de gasolina arribarem al nostre destí, fem servir les matemàtiques. És una bona idea, per tant, per als professors i els pares dels estudiants de matemàtiques reticents utilitzar exemples del món real per encendre una espurna d'interès pràctic.

A casa

Algunes persones abans d’aixecar-se del llit ja es troben amb les matemàtiques. Quan sona l’alarma per despertar-se, activen la repetició i calculem el temps que els queda per dormir una estoneta més. O es podrien pesar a la bàscula del bany i decidir si es poden saltar algunes calories al dinar. Les persones amb medicaments necessiten entendre diferents dosis, ja sigui en grams o mil•lilitres. Les receptes requereixen grams i tasses i culleretes per mesurar, tot matemàtiques. I qui decoradora una casa ha de saber les dimensions dels seus mobles, si les catifes coincidiran amb l'espai de les seves habitacions.

En viatges

Els viatgers sovint calculen els litres de combustible que consumeixen per kilòmetre per als seus desplaçaments diaris, però davant desviaments o imprevistos haurna de calcular de nou el cost en kilòmetres, el temps i els diners. Els passatgers d’un avió han de saber els horaris de sortida i d'arribada. També necessiten saber el pes del seu equipatge llevat que vulguin córrer el risc que els hi cobrin recàrrecs per excés d’equipatge. Un cop a bord, podrien gaudir d'una mica de matemàtica relacionada amb l'aviació, com la velocitat, l'altitud i el temps de vol.

A l'escola i al treball

Els estudiants no poden evitar les matemàtiques – molts en fan classe casi cada dia. No obstant, fins i tot en la història i les classes de català necessiten saber una mica de matemàtiques. Ja sigui per contar el temps de dècades, segles o eres o esbrinar si una paraula és aguda, plana o esdrúixola, necessitaran algunes habilitats bàsiques de matemàtiques. Treballs en negocis i finances poden requerir un coneixement sofisticat de saber interpretar guanys i declaracions d'ingressos o com desxifrar una anàlisi gràfica. Malgrat això, fins i tot els assalariats per hora necessitaran saber si les hores treballades i el preu que els hi paguen per hora es corresponen amb el seu sou.

A la botiga

Si comprem un cafè o un cotxe, els principis bàsics de les matemàtiques estan en joc. Les decisions de compra requereixen una certa comprensió dels pressupostos, el cost i si els articles són assequibles, des d'aliments fins a cases. Les decisions a curt termini poden significar només la necessitat de saber els diners en efectiu que portem a la mà, però les compres més grans poden requerir el coneixement dels tipus d'interès i taules d'amortització. Trobar una hipoteca pot ser molt diferent d'escollir un lloc per menjar, però tots dos costen diners i requereixen matemàtiques.

Esports

Fins i tot el temps de lleure, pot ser el moment de les matemàtiques. Els fanàtics del bàsquet saben molt sobre estadístiques, ja sigui perquè comparen la relació de victòries i derrotes dels equips o el tant per cent d’encert de tir dels jugadors. Els aficionats al futbol saben el percentatge de possessió del seu equip, la quantitat de gols del seu jugador preferit o la diferència de gols entre dos equips en una eliminatòria. I els atletes individuals, ja siguin corredors, ciclistes, mariners o excursionistes, sovint tenen les seves pròpies maneres de traçar el seu progrés, des del temps, al kilòmetres fins al desnivell del recorregut.

Conferència gratuïta “Matemàtiques i vida quotidiana”

En aquest context, i amb un llenguatge amè i accessible, Joan Gómez i Urgellès ens proposa un viatge per l'ensenyament i l'aprenentatge de les matemàtiques a partir dels problemes de la vida quotidiana. Ho farà a través de la conferència gratuïta “Matemàtiques i vida quotidiana”, en el marc del Campus Universitari de la Mediterrània”, el qual se celebrarà el proper dilluns 9 de febrer de 18.30 a 20 hores a l’auditori de Neàpolis. Informació i inscripcions.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local