Campus Universitari de la Mediterrània

Estratègies de disseny sostenible

Eix. Cadira feta amb plàstic reciclat

Eix. Cadira feta amb plàstic reciclat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Imaginem una cadira feta amb plàstic reciclat de forma artesanal i amb un disseny innovador que pot tornar a ser fosa per donar forma a una nova cadira, també única. Aquest és el cas del producte RD4chair. Seria possible donar un disseny diferent a una ampolla de vidre obsoleta per convertir-la en un producte diferent? Això és el que ha fet Lucia Bruni amb el seu disseny Lucirmas. I encara més: seria possible un producte no només reciclat i reciclable, sinó també reciclador? Doncs sí, el producte Gumnetic n’és un exemple: un recipient per incloure al mobiliari urbà on la gent pugui llençar els seus xicles. El propi producte està fabricat amb xicles reutilitzats.

Però resulta que és pot anar més enllà. El Cradle to Cradle és una aproximació revolucionària per al redisseny de la indústria humana, basada en la convicció que el disseny intel·ligent, inspirat en la productivitat regenerativa i segura de la natura, pot crear una indústria que sostingui i regeneri, que no sigui només sostenible.

Cradle to Cradle significa literalment "del bressol al bressol". S'ha de redefinir la indústria humana perquè produeixi serveis i productes en dos cicles tancats i interdependents, el cicle biològic i el cicle tècnic, que permetin una circulació indefinida de materials valuosos, no tòxics i que generin abundància.

Un producte es pot concebre com a nutrient biològic; per tant retornarà a l'aigua o a la terra sense deixar materials tòxics en el procés. També poden ser nutrients tècnics, que són aquells que continuen circulant com a materials en cicles industrials tancats que generen valor.

El Cradle to Cradle, desenvolupat per l'arquitecte americà William McDonough i el químic alemany Michael Braungart, té com a objectiu iniciar una nova revolució industrial, en què la indústria humana generarà impactes positius en el nostre entorn.

Aquesta metodologia i d’altres relacionades amb el disseny sostenible com ara el Biomimetisme, el Disseny Social o l’Ecodisseny, entre d’altres, les podran conèixer i aplicar els alumnes del curs “Estratègies de disseny sostenible” a través del programari CES-Edupack Sustainability. El curs se celebrarà del 29 al 3 de juliol a l’EPSEVG-UPC de Vilanova i la Geltrú i estarà dirigit pel Dr. Jordi Segalàs, Director del Institut de Recerca Universitari en Ciència i Tecnologies per a la Sostenibilitat i Director del Master Universitari en Ciència i Tecnologia per a la Sostenibilitat de l’UPC.

Per a més informació i inscripcions podeu consultar el següent enllaç

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local