Estiu 2015

Dos ofegaments a Catalunya en 24 hores i un infant a Eivissa

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Dues persones han mort a les platges catalanes en les darreres 24 hores i ahir un infant, una nena de tan sols 7 anys també va morir en la piscina d'un hotel a Eivissa. Aquest estiu el degoteig de morts en zones d'aigua no para d'augmentar. El perfil dels ofegats es va dibuixant cada cop més. Si en zones d'aigües obertes són els adults qui omplen les pàgines de successos, a les piscines són els infants.
Les investigacions, tot just iniciades, donaran certa llum a les causes d'aquestes morts.

Dins de les moltes variables que s'investiguen en una mort accidental on la víctima sembla que ha patit un ofegament que li produeix la mort, es valoren:

- Circumstàncies personals de l'afectat:
Sovint, estats de salut complexos o malalties que es re aguditzen durant l'activitat a l'aigua són els causants d'aquest ofegament: infarts, crisis epilèptiques... Altres situacions que han pogut comprometre la salut de la persona, prèvies a l'ofegament són el cop de calor, la pèrdua de consciència per la diferència tèrmica de la temperatura del cos i l'aigua... També és important valorar la ingesta de begudes alcohòliques o l'ús d'algun tipus de fàrmac o droga que hagi pogut afectar a les capacitats de la persona (veure article: Aigua i alcohol: mala combinació).
La pràctica d'alguna activitat concreta com submarinisme, apnea, salts, natació en aigües obertes o altres activitats en les quals s'assumeix un risc afegit.
L'estat de "forma" de la persona serà també un factor important, ja que el temps durant el qual la persona intenta sortir i el temps en què "lluita" per a mantenir el nas i boca fora de l'aigua són força proporcionals al nivell físic.

- Circumstàncies externes accidentals:
Certs accidents, com caigudes involuntàries, relliscades, entrades "de cap "en zones poc profundes, poden comportar traumatismes que al afectar l'estat de consciència conduiran a un ofegament i finalment a la mort.
Col·lisions contra roques, embarcacions, taules de surf i d'altres elements també són causes probables de lesions que caldrà valorar.

- Tipus d'instal·lació i gestió de la seva seguretat:
Platja, piscina pública o privada, si hi ha servei de vigilància o no.....
Tenim ofegaments en zones on no hi ha servei de vigilància. Però també en tenim en zones on si que hi ha servei de socorrisme. En aquest cas cal fer una valoració molt acurada del servei, alguns ofegaments succeeixen fora de l'horari de cobertura i d'altres són en circumstàncies complexes que la seva detecció és gairebé impossible. Ara bé, els ofegaments en platges i piscines vigilades en alguns casos responen al que anomenem Factor R.I.D. El No Reconeixement del comportament d'una persona que està patint un ofegament, per una Intromissió o Distracció en la vigilància. Quan s'investiga aquest possible efecte cal buscar les causes de la no detecció de la persona durant el procés d'ofegament.

- Meteorologia i dinàmica marina:
L'estat de la mar i el comportament de la massa d'aigua (corrents de retorn, onatge...), en la zona on s'ha produït l'incident ens aportarà informació molt valuosa sobre la intervenció d'aquests factors en el fatal final.

- Vigilància dels infants:
Determinar sota qui estava a càrrec un infant i en quines circumstàncies va accedir a l'aigua sense que aquest ho detectés.

Aquestes són tan sols algunes de les dades a valorar, hi ha més i més complexes. El que hem de tenir molt clar és  que és molt més fàcil prevenir un ofegament que investigar-lo. A l'aigua, sempre alerta i els infants mai sols.

Ramsés Martí
Especialista en seguretat aquàtica

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local