Campus Universitari de la Mediterrània

Les dones hem dit prou al patriarcat

Remei Arnaus i Moral. Eix

Remei Arnaus i Moral. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Entre discursos que criden crisi i polítics sords del seu propi eco, la veu d'una dona sona contundent. Remei Arnaus i Moral, professora de la Facultat de Pedagogia de la Universitat de Barcelona i investigadora de Duoda - Centre de Recerca de Dones -afirma que "la crisi és, fonamentalment, de l'ordre simbòlic, ja que s'ha esgotat una forma de veure i estar en el món. Té a veure amb molts moviments socials, però sobretot amb el moviment de les dones, que hem dit prou al patriarcat. Un 'prou' que s'estén a tota una visió i un model cultural, polític, econòmic, ecològic, educatiu i que implica, alhora, un canvi en el sentit de les relacions entre éssers humans i entre cada un amb si mateix."

El concepte de "patriarcat" ha estat elaborat per les diferents corrents del feminisme per referir-se a la dominació masculina i les relacions de poder a través de les quals els homes subordinen a les dones; com un sistema global que impregna l'economia, la família, l'arquitectura, la política ...: cada element de la nostra societat. En aquest sentit, des de Duoda s'afirmen en la diferència sexual per rescatar l'especificitat de la condició de les dones.

En aquest centre de recerca defineixen la seva política com la pràctica d'una relació sense fi - relació no instrumental - orientada pel sentit lliure de la diferència sexual, i s'emmarquen en la tradició dels grups de presa de consciència que van proliferar en els anys 60 ', on les dones van buscar autonomia dels partits polítics. A través d'aquests grups, les dones van comprendre les relacions entre els aspectes individuals de la seva experiència i els públics; allò personal es va tornar polític.

En aquest context, des del Campus Universitari de la Mediterrània i el departament d’Equitat de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, us proposem el curs sobre “Els feminismes a la Mediterrània. Una energia transformadora”. El feminisme del segle XXI no és un pensament únic, té moltes expressions i formes i per això parlem de Feminismes, per abastar, conèixer i reconèixer totes les tendències, i extraure’n estratègies comunes que ens ajudin a abordar els nous reptes socials. El curs se celebrarà del 29 de novembre al 4 de desembre a l’UPC de Vilanova i la Geltrú. Les inscripcions són gratuïtes a través del web del CUM www.campusmed.net i les places són limitades.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local