Oh, Penedès Nord!

Isidre Also 23-03-2016 17:06 Lectures 1959
Penedès nord. Eix

Penedès nord. Eix

Nou municipis de l’Alt Penedès envolen un innovador exercici de planificació estratègica. Definit com a “Penedès Nord”, aplega les geografies de Gelida, Mediona, Pla del Penedès, Sant Llorenç d’Hortons, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona, Sant Sadurní d’Anoia, Subirats i Torrelavit.

El projecte ha estat impulsat des de la “Capital del Cava” i mereix el suport de la Diputació de Barcelona. El propòsit és dinamitzar la demarcació a partir de la detecció d’oportunitats, la compartició de recursos i la implementació d’actuacions. L’horitzó temporal s’ha fixat en el 2030 i els cicles de planificació s’estructuren en tres quinquennis: 2016-2020; 2021-2025 i 2026-2030.

La coordinació del Pla Estratègic d’Actuació Econòmica del Penedès Nord s’ha confiat al Consorci de Serveis Empresarials (CSE), que és la consultoria vinculada a l’ADEPG. El calendari de treball s’estendrà al llarg de 2016. El primer semestre s’ocuparà en la prospecció i l’enumeració de factors competitius i avantatges comparatius. El mètode d’estudi es basa en la participació del major nombre possible d’opinants i la implicació de les institucions.

En el darrer quadrimestre es formularan els eixos estratègics, es proposaran directrius i es dissenyaran les actuacions a implementar. Cadascuna de les actuacions tindrà associat un calendari d’execució i tindrà assignada una determinada autoria; és a dir, què s’ha de fer, quan s’ha de fer i qui ho ha de fer.

Aprovat el document, cada sis mesos una comissió de seguiment tutelarà el compliment de les accions previstes, validarà els assoliments i, si és el cas, procurarà corregir les desviacions. El mateix equip de treball compassarà les directrius al penell de la conjuntura econòmica i als canvis de context social i polític. El grup d’avaluació el composaran representants tècnics i polítics dels nou municipis.

És interessant aquest model de planificació perquè prioritza els esforços d’execució i posa l’accent en la concreció; no tant en la labor de consultoria. El document que s’obté no és la finalitat del procés sinó el punt de partida i alhora el guiatge de tota una seqüència d’episodis. També és remarcable com es promou la participació i el debat obert, sense filtres ni garbells; sense premisses ni apriorismes.

 
             
Isidre Also
Associació d’Empresaris del Penedès i el Garraf, ADEPG
adepg@adepg.cat


Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Ensenyament

L'escola està matant la creativitat. La creativitat està matant l'escola

Jordi Larregola

Jo, des de la meva sala de professors al Baix Penedès, només puc pensar amb tota sinceritat que la mala escola potser mata la creativitat, però que només una escola exigent, amb alts nivells d'excel·lència, pot alimentar-la

ENQUESTA WEB

L'Audiència de Barcelona acaba de denegar a un home l'adopció dels fills de la seva parella nascuts per gestació subrogada. El tribunal recorda que el procediment és il·legal al país. La gestació per subrogació o per substitució, la maternitat subrogada o els ventres de lloguer són un dels temes que més divideixen la societat.

Creus que s'hauria de legalitzar la gestació subrogada al nostre país?


No