Campus Universitari de la Mediterrània

La riquesa d'aus marines a Vilanova i la Geltrú

Baldriga. Eix

Baldriga. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Observar, identificar i conèixer les diverses espècies d’aus marines que viuen prop del nostre litoral és una activitat molt interessant i que ens pot portar sorpreses molt  agradables. Cal tenir en compte que a la Mediterrània occidental hi podem trobar fins a 38 espècies que hi viuen de manera regular, el que ens indica que som en una zona relativament important pel que fa a la diversitat i l’observació d’aus marines.

Els mesos d’hivern són la millor època de l’any per observar aus marines. Això és degut a que moltes espècies que passen l’estiu al nord d’Europa hivernen a les nostres costes, com per exemple. el mascarell i gavot. També, els dies de mal temps, temporal o molt de vent, són dies molt favorables doncs moltes espècies que viuen mar endins s’apropen al litoral per gaudir d’unes condicions no tan dures, com per exemple les baldrigues.

Les baldrigues més abundants a les aigües catalanes són la baldriga balear (Puffinus mauretanicus) i la baldriga mediterrània (P. yelkouan). Sovint, amb la bogeria de les sortides i que els ocells no paren quiets costa d’aprendre a diferenciar algunes característiques importants per a la identificació de les espècies.

A Vilanova i la Geltrú s'han observat més de 25 espècies d'ocells marins, dels quals els més habituals són les gavines i els gavians. Durant les campanyes d'albirament realitzades amb motiu del Projecte Rorqual, una investigació sobre la presència de balenes a la costa del Garraf, els experts van constatar la riquesa de la fauna de la zona i han destacat l'abundant presència d'aus al litoral local. Concretament, calculen que hi ha més de 28 espècies d'aus marines que visiten la costa del Garraf, de famílies com les gavines, els estercoràrids, les baldrigues, els estèrnids, els corbs marins i els mascarells, entre d'altres. 

En aquest context, el Campus Universitari de la Mediterrània presenta la conferència gratuïta “La riquesa ornitològica d'aus marines a Vilanova i la Geltrú” la qual tindrà lloc dijous 28 d’abril, de 18 a 20 h, a l’auditori de Neàpolis. De la mà del biòlge Vittorio Pedrocchi Rius, s'explicaran les espècies d'ocells marins més freqüents al litoral de Vilanova i la Geltrú, es mostraran fotografies i les característiques principals per a la seva identificació. També s'indicarà en quina època de l'any és més propici veure cada espècie, a quin indret i quines costums tenen. També es mostrarà com es poden registrar i consultar els ocells observats a la base de dades ORNITHO de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO).

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local