Assignació de punts

Procés de preinscripció als instituts de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

S’obre un nou període de preinscripcions. També s’obre un nou període d’incertesa i il·lusió per a aquelles famílies que ens dediquem a visitar els centres en les jornades de portes obertes per escoltar als equips docents i cercar aquell espai més idoni per l’educació dels nostres fills i filles.

Moltes d’aquestes famílies comencen aquesta aventura amb els trenta punts que corresponen a l’empadronament a Vilanova i la Geltrú. Conscients que la tria dependrà de l’atzar, dónes per suposat que les persones amb més punts tenen necessitats especials que justifiquen preferència alhora de triar el centre. Però enguany la partida sembla que no ha estat del tot neta i les normes del joc no han funcionat.

La preinscripció per al curs 2016-2017 a l’Institut Manuel de Cabanyes, ha quedat bloquejada: el 80% de les preinscripcions tenen més de 30 punts. Es dona el cas que durant anys l’Institut Manuel de Cabanyes va ser l’únic institut de secundària que hi havia a la nostra ciutat, per tat, el nombre d’exalumnes és extraordinàriament alt, si el comparem amb els altres centres de la ciutat.

Pensem que els criteris per a l’assignació de punts són injustos: Famílies nombroses, monoparentals, minusvàlues, etc. A tall d’exemple, per què acreditar una al·lèrgia dóna 10 punts de prioritat en el barem?; sobretot si en cap centre de Vilanova s’ofereix servei de menjador. Potser seria millor revisar cada cas de forma particular.

Un altre punt a destacar són les diferències en l'oferta educativa dels diferents centres i el Manuel de Cabanyes ofereix estudis que els alumnes no trobaran en cap altre centre. Entre l'oferta educativa del M. de Cabanyes està la possibilitat de cursar el Batxibac. Els alumnes que no puguin accedir a aquest centre i obtinguin plaça, per exemple, a l'IES Baix a Mar, no tindran la possibilitat d'estudiar la llengua francesa, ja que l'oferta d'aquest altre centre en llengües estrangeres inclou l'anglès i l'alemany. Per tant, si el seu objectiu és cursar el BatxiBac es veurà obligat a estudiar francès en un centre privat, quan els seus ex-companys que han accedit al M. de Cabanyes poden estudiar aquesta llengua al seu centre d'ensenyament.

Desconeixem quins són els criteris que s'apliquen als nois i noies que volen accedir al Batxillerat del Manuel de Cabanyes, havent cursat l'ESO en un altre centre. Si els alumnes que hagin fet l'etapa obligatòria al mateix centre tenen prioritat, aleshores seria un greuge comparatiu afegit.

Les persones que ens trobem afectades per aquesta situació pensem que aquests números són inacceptables per un centre públic que clarament no garanteix la igualtat d’oportunitats per accedir a la plaça desitjada.

Ens preguntem, estem davant la creació d’un centre reservat per a fills i filles d’exalumnes?

Aquesta és una situació injusta i del tot anòmala que demanem que es resolgui. Encara hi som a temps i esperem una resposta tant per part de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, com del Departament d’Ensenyament. La igualtat d’oportunitats per accedir a un centre d’ensenyament públic no és cap broma i, en aquest cas, ha quedat seriosament en qüestió.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local