Campus Universitari de la Mediterrània

Per què les pilotes de golf tenen forats?

Pilotes de golf. Eix

Pilotes de golf. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Tot aquell que hagi tingut a la mà una bola de golf haurà pogut comprovar algunes característiques d'aquest element del joc. És molt sòlida i bastant pesada per la seva grandària, una mena de pedra que no t'agradaria rebre a la velocitat a la que surt colpejada del pal. No obstant això, el més característic, i un dels dubtes persistents és, per què té aquests forats a la superfície?

Es podria pensar que, per aconseguir aquestes llargues distàncies obtingudes en cada cop, simplement hem de tenir en compte com a factor la força que s'imprimeix a la pilota en el moment de l'impacte. No obstant això, hi ha un altre factor clau a tenir en compte, i és la resistència de la bola respecte a l'aire, de manera que un disseny adequat de la mateixa permet oferir menys resistència al vent i aconseguir majors distàncies. Si evitem l'esfericitat a la bola, s'aconsegueix una major distància. La resposta a aquesta pregunta i a d’altres situacions habituals en la vida les podem trobar en la turbulència.

Passem la vida envoltats, i fins i tot sustentats per fluids. La sang recorre els gots del nostre organisme i l'aire (un fluid pròpiament dit) flueix en els nostres pulmons. Els nostres vehicles es mouen a través del mantell d'aire del nostre planeta o al llarg dels seus llacs i mars, propulsats també per altres fluids, com el combustible i el comburent, que es barregen en les cambres de combustió dels motors. Al nostre planeta els fluxos turbulents representen el medi ambient en què es mouen i evolucionen els éssers vius, i condicionen per tant el seu comportament i la seva ecologia.

A la pràctica, tots els fluids que interessen a científics i enginyers són turbulents. Una comprensió profunda de la turbulència pot permetre als enginyers reduir la resistència aerodinàmica d'un automòbil o d'un avió de passatgers, millorar l'eficiència del consum de combustible d'un motor. Es necessita també conèixer la turbulència per entendre el flux sanguini al cor, especialment en el ventricle esquerre, on el moviment és molt viu.

En aquest context, el Campus Universitari de la Mediterrània presenta el cicle de xerrades gratuït “Un món turbulent” el qual tindrà lloc el proper 13 de juny, de 18 a 20 hores, a l’auditori de Neàpolis. Experts de prestigioses universitat europees faran xerrades temàtiques de 15 minuts de diverses situacions habituals en la vida i en els diversos entorns mediambientals i geo/astre físics on la turbulència és la única forma d'interpretar un món complex.

S'introduiran de manera amena i sorprenent diverses aplicacions i tècniques per entendre la vida, la biologia, l'oceanografia, la meteorologia, l'economia i molts altres aspectes pràctics.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local