Campus Universitari de la Mediterrània

Com podem desxifrar els secrets millor guardats?

D’Euclides a Internet. Eix

D’Euclides a Internet. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'enviament de missatges ocults és una tècnica present des de temps antics. I no només tècniques gràfiques, que són les més habituals, sinó també processos i procediments per poder transmetre missatges secrets sense ser descoberts.

Al segle VII a.C., a la Grècia clàssica, es té coneixement de l'enviament de missatges escrits en els caps rapats dels servents. N'hi havia prou amb esperar que els creixés el cabell per enviar-los al destinatari. Al llarg de la història han estat moltes les raons per les que el remitent d'un missatge ha volgut ocultar-ho. Bé per qüestions militars o territorials, bé per qüestions religioses, que sempre han estat també motiu de guerres o de trames, o fins i tot per raons comercials.

De fet avui en dia, al marge de la política entre països, els plans estratègics i tàctics de les empreses formen part d'un patrimoni que s'ha de mantenir en secret i que la competència sempre estarà disposada a conèixer.

La ciència que estudia i analitza la transmissió d'un missatge, la seva preparació, la seva anàlisi i el seu desxifrat es coneix per criptologia i una part important de la criptologia és la criptografia o escriptura oculta, si es tradueix literalment del grec. Amb el pas del temps, tant la ciència com les tècniques s'han especialitzat en un terreny que pocs coneixen en profunditat, l'ús de les matemàtiques per crear algoritmes indesxifrables. Les transmissions a través d'Internet són bona prova d'això.

La Història està plena de llegendes i casos documentats que parlen de la posada en pràctica de l'enginy humà per aconseguir que un missatge travessarà fronteres sense ser descobert. La tecnologia de cada època s'ha posat al servei de la criptografia.

En aquest context, el Campus Universitari de la Mediterrània programa la conferènica gratuïta (cal inscripció prèvia) sota el títol “D’Euclides a Internet” el proper dijous 20 d’octubre a l’auditori de Neàpolis. De la mà del matemàtic Joan Gòmez i Urgellès farem un viatge pels diferents sistemes i codis de xifrar i desxifrar missatges secrets, des dels temps dels egipcis i dels romans fins a la màquina Enigma de la Segona Guerra Mundial i acabant amb els sofisticats sistemes actuals basats en l’anomenat sistema RSA.

La conferència està adreçada a tots als públics, majors i menors d’edat, pares, mares, nens i nenes... amb la voluntat de passar un a estona amena i entretinguda desxifrant codis de seguretat tot fent d’aprenents d’espies.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local