Treball social

Un record per l’educador Miquel Gallardo

Jordi Cuyàs i Soler 08-11-2016 20:12 Lectures 5450
Miquel Gallardo. Abel Gallardo

Miquel Gallardo. Abel Gallardo

Aquest estiu va morir a Bagà, al Berguedà, on hi vivia des de feina uns quants anys, en Miquel Gallardo, una persona que, al costat de la seva companya, la Trini Barceló, va deixar petjada al Penedès. En Miquel havia nascut a Vera (Almeria) l’any 1942 i va fer cap al Penedès als anys 1980, en un moment en que s’estrenaven els Ajuntaments Democràtics, en el que hi havia també una forta crisi econòmica i s’intentava abordar el suport social a qui ho necessités d’una manera nova, més fresca, amb més respecte per les persones i més efectiva.

El Miquel i la Trini van treballar de valent al Centre Obert de l’ Espirall, per encàrrec de l’ Ajuntament i amb estreta col·laboració amb l’Associació de Veïns. Recordo els seus plantejaments trencadors amb el que s’havia vist al llarg del franquisme a l’hora de treballar amb infants i adolescents; una feina que ha tingut continuïtat i que encara ara el centre, a les mateixes instal·lacions, dona suport a molts infants. Però la seva feina no va acabar aquí, sinó que a Castellví, on vivia, va tirar endavant el sac Xiroi, “el gran projecte” de la seva vida com li agradava de dir; era un centre dedicat a acollir menors amb greus problemes d’adaptació social, tenint els cavalls com a eina d’inserció a la societat. En aquest sentit van ser els introductors al país d’una tècnica que varen importar de països nòrdics i que està donant bons resultats actualment allà on s’aplica.

Però per ells això no era tant sols una feina sinó una manera de viure; per això varen acollir a casa molts adolescents, que ara ja de grans, varen donar-li el seu agraïment a l’acte de comiat que es va celebrar a Bagà. Després de treballar a Vilafranca ho va fer al que llavors era el Departament de Benestar Social de la Generalitat, intentant estendre la seva manera implicada de fer treball social.

Adéu amic Miquel, que cada any el 23-F em recordaves el que no volíem veure mai més. Adéu a una persona arrelada a la terra que va fer del treball social una manera activa de viure.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Dret a vot

Als demòcrates que votareu NO

Dani Gàmez

Vull donar les gràcies a totes les persones que votareu, i que votareu que no. I us vull donar les gràcies perquè vosaltres també lluitareu contra el sistema establert

ENQUESTA WEB

El Parlament ha iniciat el tràmit per portar a la Mesa del Congrés dels Diputats la despenalització de l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi.

Ets partidari de la despenalització de l'eutanàsia?


No