CCOO

A l'ofensiva per incrementar els salaris

Entre el 2012 i el 2016, la pèrdua mitjana acumulada de poder adquisitiu a Catalunya ha estat del 5,9%

Albert Rodríguez Mihí 10-01-2018 20:45 Lectures 3651

Després de la intensa devaluació salarial experimentada entre el 2008 i el 2015 es absolutament proritari pel moviment sindical que els salaris recuperin poder de compra. Considerem que es de justícia, que el creixement econòmic ha de ser inclussiu i arribi al conjunt de la societat, però alhora es també un incentiu per una economia més eficient. 

Entre el 2012 i el 2016, la pèrdua mitjana acumulada de poder adquisitiu a Catalunya ha estat del 5,9% i no s’entén que segons les dades macroeconòmiques creix l’economia aquesta no arribi a la butxaca i a la vida quotidiana de la classe treballadora.

En aquesta lògica, valorem positivament l’acord que hem subscrit amb CEOE, CEPYME, UGT i Govern de l’Estat per pujar el 20% el Salari Mínim Interprofessional en dos anys. És un increment rellevant quantitativament i qualitativa, ja que situa una discontinuitat positiva en la línia de corregir una disfunció del nostre ordenament laboral, que permetrà arribar a 850€ per catorze pagues (quasi 12.000€ any el 2020), prop del 60% del salari mitjà que recomana la Carta Social Europea i que afecta fonamentalment a dones i joves. Considerem que es un acord positiu, perquè posa en valor la concertació social com a espai de construcció de drets per a les persones més vulnerables i també es rellevant, perquè ha de tenir una incidència important en una negociació colectiva a l’ofensiva, que impulsi a l’alça els salaris i que promogui una major democratització de l’empresa i les relacions laborals.

Les dades registrades indiquen un 1,4% d’increment salarial mitjà als convenis del 2017 fins a l’octubre (0,89% als d’empresa i 1,45% als sectorials). Tot i que hi podem copsar una millora salarial en els convenis signats el 2017, només el 16,41% del total dels convenis tenen clàusula de garantia salarial. L’any 2018 negociarem convenis sectorials que afecten el 70% del total de les persones treballadores a Catalunya on es concentra la quantitat més important de convenis d’àmbit d’empresa. I també reprendrem la concertació i el diàleg social amb la renovació de l’AENC de caràcter estatal i de l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC).

En una societat i un mercat de treball cada cop més desigual, que ha incrementat encara més la diversificació i fragmentació de les identitats laborals, hem de continuar denunciant un problema de primera magnitud com es que més de 385.000 treballadors i treballadores (12% treballadores amb salari) que malgrat tenir una feina, viuen per sota del llindar de la pobresa i no poden cobrir les seves necessitats bàsiques. La nostra misió es situar a l’agenda el treball digne i els drets socials, base d’una societat amb més cohesió i benestar. També visibilitzar i dimensionar els problemes quotidians de les treballadores i treballadors, les seves reivindicacions i anhels.

En definitiva oferir alternatives viables i poer aconseguir acords en un context marcat per un mercat de treball inestable, amb una alta rotació laboral, treball precari i un increment significatiu de les desigualtats, passa per enfortir la negociació colectiva i conquerir conveni a conveni espais de seguretat laboral i suficiència econòmica. 

Albert Rodríguez Mihí
Responsable CCOO Alt Penedès Garraf

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Una sentència dóna suport a una escola bressol que va denegar la matrícula a un nen no vacunat. El jutjat Contenciós Administratiu de Barcelona ha conclòs que els pares del menor obliden els drets dels altres, i pretenen imposar una opció minoritària -la de no vacunar-, per sobre del dret a la salut de la resta d'infants i les seves famílies

Què et sembla que una escola bressol pugui denegar la matrícula a un nen no vacunat?


Malament