CCOO

A l'ofensiva per incrementar els salaris

Entre el 2012 i el 2016, la pèrdua mitjana acumulada de poder adquisitiu a Catalunya ha estat del 5,9%

Albert Rodríguez Mihí 10-01-2018 20:45 Lectures 3521

Després de la intensa devaluació salarial experimentada entre el 2008 i el 2015 es absolutament proritari pel moviment sindical que els salaris recuperin poder de compra. Considerem que es de justícia, que el creixement econòmic ha de ser inclussiu i arribi al conjunt de la societat, però alhora es també un incentiu per una economia més eficient. 

Entre el 2012 i el 2016, la pèrdua mitjana acumulada de poder adquisitiu a Catalunya ha estat del 5,9% i no s’entén que segons les dades macroeconòmiques creix l’economia aquesta no arribi a la butxaca i a la vida quotidiana de la classe treballadora.

En aquesta lògica, valorem positivament l’acord que hem subscrit amb CEOE, CEPYME, UGT i Govern de l’Estat per pujar el 20% el Salari Mínim Interprofessional en dos anys. És un increment rellevant quantitativament i qualitativa, ja que situa una discontinuitat positiva en la línia de corregir una disfunció del nostre ordenament laboral, que permetrà arribar a 850€ per catorze pagues (quasi 12.000€ any el 2020), prop del 60% del salari mitjà que recomana la Carta Social Europea i que afecta fonamentalment a dones i joves. Considerem que es un acord positiu, perquè posa en valor la concertació social com a espai de construcció de drets per a les persones més vulnerables i també es rellevant, perquè ha de tenir una incidència important en una negociació colectiva a l’ofensiva, que impulsi a l’alça els salaris i que promogui una major democratització de l’empresa i les relacions laborals.

Les dades registrades indiquen un 1,4% d’increment salarial mitjà als convenis del 2017 fins a l’octubre (0,89% als d’empresa i 1,45% als sectorials). Tot i que hi podem copsar una millora salarial en els convenis signats el 2017, només el 16,41% del total dels convenis tenen clàusula de garantia salarial. L’any 2018 negociarem convenis sectorials que afecten el 70% del total de les persones treballadores a Catalunya on es concentra la quantitat més important de convenis d’àmbit d’empresa. I també reprendrem la concertació i el diàleg social amb la renovació de l’AENC de caràcter estatal i de l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC).

En una societat i un mercat de treball cada cop més desigual, que ha incrementat encara més la diversificació i fragmentació de les identitats laborals, hem de continuar denunciant un problema de primera magnitud com es que més de 385.000 treballadors i treballadores (12% treballadores amb salari) que malgrat tenir una feina, viuen per sota del llindar de la pobresa i no poden cobrir les seves necessitats bàsiques. La nostra misió es situar a l’agenda el treball digne i els drets socials, base d’una societat amb més cohesió i benestar. També visibilitzar i dimensionar els problemes quotidians de les treballadores i treballadors, les seves reivindicacions i anhels.

En definitiva oferir alternatives viables i poer aconseguir acords en un context marcat per un mercat de treball inestable, amb una alta rotació laboral, treball precari i un increment significatiu de les desigualtats, passa per enfortir la negociació colectiva i conquerir conveni a conveni espais de seguretat laboral i suficiència econòmica. 

Albert Rodríguez Mihí
Responsable CCOO Alt Penedès Garraf

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Ensenyament

L'escola està matant la creativitat. La creativitat està matant l'escola

Jordi Larregola

Jo, des de la meva sala de professors al Baix Penedès, només puc pensar amb tota sinceritat que la mala escola potser mata la creativitat, però que només una escola exigent, amb alts nivells d'excel·lència, pot alimentar-la

ENQUESTA WEB

L'Audiència de Barcelona acaba de denegar a un home l'adopció dels fills de la seva parella nascuts per gestació subrogada. El tribunal recorda que el procediment és il·legal al país. La gestació per subrogació o per substitució, la maternitat subrogada o els ventres de lloguer són un dels temes que més divideixen la societat.

Creus que s'hauria de legalitzar la gestació subrogada al nostre país?


No