Via pública

La ciutat de les persones

Ramon Arnabat 20-05-2018 22:14 Lectures 953
Ramon Arnabat. Eix

Ramon Arnabat. Eix

Vilafranca es va convertint una ciutat cada cop mes hostil a les persones; mentre que el cotxe esdevé la guia de la planificació urbanística vilatana per part de l’actual equip de govern: es millora el ferm dels carrers, es fan pàrquings arreu, ...; mentre les voreres segueixen sense arreglar-se o estem permanentment a l’espera d’un pla de mobilitat, dels camins escolars o dels patis oberts. Per altra banda, l’actual Ordenança de Civisme també dificulta l’ús cívic de les places i dels carrers: hi ha masses places i espais públics amb rètols de prohibit jugar a pilota.

L’urbanisme determina la configuració dels espais que constitueixen el suport físic dels usos socials. Els usos dels espais i les activitats que s’hi realitzen depenen de l’experiència de la vida quotidiana; per tant, és imprescindible analitzar-los, pensar-los, dissenyar-los, executar-los i gestionar-los d’acord amb les tasques i les accions que les persones acompleixen en el seu dia a dia, i fer-ho recollint la seva diversitat (Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona).

Cal fer un gir copernicà en les idees força de l’urbanisme a Vilafranca per tal que les persones i la seva quotidianitat esdevinguin la prioritat en la planificació i el planejament urbanístic. Per això cal pensar en els espais públics, l’habitatge assequible, els espais de trobada, lleure i esport, els camins peatonals, els carrils bici, ... I perquè això sigui possible cal participació ciutadana en diversos moments de tot el procés de planificació i planejament urbanístic. Una participació que des de Vilafranca en Comú hem promogut mitjançant propostes de pressupostos participatius, de formació del Consell Municipal d’Urbanisme o del Consell Municipal de la Infància i l’Adolescència, entre d’altres. Propostes, però, que sistemàticament han estat desateses per l’equip de govern, malgrat que algunes han estat aprovades pel Ple municipal.

Cal repensar el planejament urbanístic de Vilafranca, així com les normes que regulen la utilització de l’espai públic. Per Vilafranca en Comú aquest és un tema central de la política municipal i per això hem fet propostes i hem organitzat debats oberts. Nosaltres tenim clar que és possible fer realitat una vila pensada per a les persones i per això caldrà incorporar la perspectiva de gènere perquè ens ajudi a resoldre les desigualtats en l’accés i l’ús de la ciutat.

Cal pensar en una ciutat amable per a les persones. Una ciutat que tingui present les diverses necessitats i els diversos interessos col·lectius de forma equitativa. Una ciutat que faciliti una vida sense discriminacions de cap tipus per raons de gènere, econòmiques, d’origen, d’edat, funcionals, etc. Diuen que un bon indicador de la qualitat urbanística, entesa com a ecosistema, és el nombre de nenes i nens jugant als carrers i a les places. Malauradament a Vilafranca cada cop se’n veuen menys. Però encara som a temps de revertir la situació i fer una ciutat per a les persones.

Ramon Arnabat
Portaveu de Vilafranca en Comú  

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Una sentència dóna suport a una escola bressol que va denegar la matrícula a un nen no vacunat. El jutjat Contenciós Administratiu de Barcelona ha conclòs que els pares del menor obliden els drets dels altres, i pretenen imposar una opció minoritària -la de no vacunar-, per sobre del dret a la salut de la resta d'infants i les seves famílies

Què et sembla que una escola bressol pugui denegar la matrícula a un nen no vacunat?


Malament