Vegueria Penedès

Recuperem la capitalitat de Vilanova i la Geltrú

PSC Vilanova 24-07-2018 21:01 Lectures 2030
Penedès. Eix

Penedès. Eix

Dimarts passat el govern de la Generalitat va nomenar el nou delegat del govern de la Generalitat al Penedès en la persona de l’alcalde de Vilafranca, un nomenament que arriba després d’una llarga reivindicació d’anys al territori. Des del PSC de Vilanova i la Geltrú el felicitem i li desitgem que sigui un delegat que ajudi a resoldre i plantejar davant de la Generalitat els dèficits històrics del Garraf.

També hem conegut ja el repartiment d’algunes de les delegacions dels departaments, com el d’Empresa i Ocupació, que tindrà la seva seu a Igualada. I Vilanova i la Geltrú? Doncs la ciutat més important per població de tot el Penedès veu com la interlocució amb la Generalitat passarà per Vilafranca del Penedès.

Durant els governs dels presidents Maragall i Montilla, Vilanova i la Geltrú va ser una ciutat activa i que va exercir la capitalitat amb una agenda territorial i econòmica, que es va desplegar en només 8 anys: la nova autovia Vilanova – Vilafranca és un dels exemples, però en trobem d’altres importants per reforçar la capitalitat amb la dotació de nous equipaments en diversos àmbits (noves escoles, instituts, centres d’atenció primària, comissaries dels Mossos, nou edifici judicial, etc.), el cofinançament i la regeneració amb el Pla de Barris al Nucli Antic i els equipaments, la promoció d’habitatges públics, entre altres mesures i iniciatives que van liderar-se de forma conjunta. Avui per desídia i desinterès en exercir de capital, Vilanova i la Geltrú ha perdut lideratge i posicionament respecte altres ciutats, i no només això, sinó que la Generalitat amb els governs convergents i després amb ERC, han passat a maltractar el Garraf: si al 2009 s’invertien per exemple gairebé 15 milions d’euros, l’any passat CiU i ERC van dedicar-ne escassament 4,5 milions d’euros.

Al llarg dels darrers 30 anys trobem iniciatives per part dels alcaldes de tots els colors polítics per exercir la capitalitat i posicionar la ciutat al territori amb un projecte obert a tothom: el pacte pel Gran Penedès dels anys 80, l’aposta per l’Eix Diagonal com una estratègia territorial i econòmica a finals dels 90, o l’impuls i l’agenda de les ciutats mitjanes de la segona corona metropolitana per actuar com a contrapès a Barcelona i l’àrea metropolitana han quedat avui en calaixos oblidats a l’Ajuntament; a l’absència de lideratge polític s’afegeix ara un govern municipal reconvertit en una gestoria, sense projecte i dedicat a promocionar les candidates dels dos partits. Tot això augura un futur trist en aquest camp, tant necessari per no perdre lideratge i projectar-nos a fora. No ens podem permetre un mandat més amb una absència tant clamorosa per liderar i exercir la capitalitat.

Des del PSC de  Vilanova i la Geltrú proposem treballar per recuperar- la i que ha passar per tenir veu directe i no posar-se de perfil en temes cabdals: des de les necessàries inversions de la Generalitat a la comarca, la millora dels serveis de Rodalies, la negociació sobre els peatges, però també en pensar en altres aspectes que necessiten solucions concretes i planificar-les, les carreteres, la millora de la mobilitat, les inversions en salut i serveis socials, la universitat, la construcció i programació de nous equipaments per mantenir una qualitat de vida a la ciutat i la comarca o altres aspectes estratègics pel que fa a la dinamització i promoció econòmica que configuren l’agenda vilanovina i garrafenca i que, gràcies a la C-15, podrem anar a reclamar a Vilafranca del Penedès.

PSC

PSC Penedès-Garraf

PSC Penedès-Garraf

Informació Municipal i opinió

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres