Pensions

Cal ser conseqüent

Llorenç Guasch 14-09-2018 10:42 Lectures 1163

Durant aquests mesos de juny i juliol Iaioflautes Garraf i Marea Pensionista del Garraf hem presentat als ajuntaments de Cubelles, Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes, Sitges i Olivella una moció instant els ajuntaments a prendre una actitud activa davant de la tramitació a la Comissió Europea d’una proposta per crear un pla de pensions privat a nivell europeu.                                                   

Ens diuen que servirà per generar un complement que ajudi a millorar les pensions ”insuficients econòmicament¨. La realitat, però, és que qui té una pensió ”insuficient econòmicament¨ és qui ha tingut abans un sou ”insuficient econòmicament¨, i per tant tampoc té diners per posar-los en un pla privat de pensions. El beneficiaris reals seran qui hagin tingut un sou o uns rendiments substanciosos, i que ara puguin posar-los en els fons de pensions, per desgravar i tenir un tracte fiscal millor. És a dir, en lloc de fer una redistribució de la riquesa injustament repartida, el que farà serà tornar a beneficiar el que ja ho han estat prèviament.

Ens diuen també que servirà per “obtenir més capital i canalitzar-lo cap a inversions europees a llarg termini en l’economia real”. Però aquestes inversions han de quedar en mans privades? Segur que el beneficiari de les inversions serà la societat? No pot ser que ho sigui un grup de pressió privat o una multinacional? La realitat avala la desconfiança...

També diuen que es vol “promoure un entorn que estimuli la innovació en el sector dels productes financers”. Però aquesta innovació no garanteix pensions segures i ha estat en l’origen de la crisi de 2007, que encara arrosseguem ara. No hi ha encara prou acumulació de la riquesa?

Qui seran els que gestionaran aquests fons privats? Bancs, asseguradores, gestors d’actius, fons de pensions d’ocupació, empreses  d’inversió. Després d’haver-los rescatat i haver deixat a deure als fons públics 64.000 M d’euros, ara ens hem de fiar d’ells? Hem de posar els fons en les seves mans perquè segueixin “jugant al Monopoli” sabent que ells sempre guanyen i que qui perd som nosaltres?
Ja sabem que hi ha opinions molt diferents, com va comentar un regidor contrari a la nostra moció, però caldria veure quin origen tenen: en el cas que cito era un web del Banco de Santander, i evidentment tot eren avantatges.

Si mirem la taula adjunta podem adonar-nos que, a tots els ajuntaments i al Consell Comarcal del Garraf, el nivell d’acceptació de la moció ha estat molt alt: un 91,3% al global dels municipis i un 93,1% al Consell Comarcal. Ara cal que els partits siguin conseqüents amb la opinió donada, i que les institucions municipals i comarcals ho siguin també davant de les altres instàncies de la administració catalana i de l’estat espanyol.

Fa poc més d’un any vam presentar una altra moció instant els ajuntaments del Garraf a donar col·laboració a les accions que es puguin emprendre als municipis en defensa del futur de les pensions públiques coma mecanisme de redistribució de la riques en el tram post laboral de la vida. En algun municipi ha estat així, en d’altres no ha anat més enllà de les bones paraules, i ho tenim present. Ara, això, no hauria de tornar a passar.

És cert que una moció no obliga a complir les proposicions que conté, però no és menys cert que si un partit diu una cosa i en fa una altra, expressa clarament quin és el seu sistema de valors a l’hora de respondre davant de la ciutadania, una ciutadania que aviat es convertirà en electorat. Si l’electorat ha de ser receptor de propostes programàtiques, ho ha de ser amb la necessària confiança que aquelles propostes escrites en el programa electoral seran impulsades realment, amb implicació i amb ple compromís. Més que discursos polítics necessitem compromisos polítics: no tenen un càrrec, tenen un encàrrec i en són responsable del seu compliment.

Llorenç Guasch
Iaioflautes Garraf Marea Pensionista del Garraf

Cartes a la direcció

Publica aquí el teu article d'opinió, comentari, denúncia, agraïment, etc, envia'ns un e-mail a opinio@eixdiari.cat

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans